SKŁADNIKI NA SPÓD
- 60 g mąki migdałowej,
- 60 g mąki kokosowej,
- ok. 100 g miękkiego masła,
- ćwierć łyżeczki soli,
- 2-3 łyżki słodziku w pudrze,
- opcjonalnie skórka z cytryny.
SKŁADNIKI NA MASĘ TWAROGOWĄ
- 600 g twarogu sernikowego,
- sok z jednej cytryny,
- 2-3 łyżki słodziku,
- 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml wody,
- wanilia lub aromat cytrynowy/śmietankowy/waniliowy.
MASA TRUSKAWKOWA
- 400 g dojrzałych truskawek,
- 2-3 łyżki słodziku,
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml wody,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Składniki na spód łączę do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Ciastem wykładam dno i boki formy do tart (średnica ok. 28 cm). Wstawiam do zamrażalnika.
- Twaróg sernikowy przekładam do głębokiej misy, dodaję sok z cytryny i słodzik. Mieszam energicznie. Na koniec dodaję rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączę. Masę twarogową przekładam na zastygnięty spód tarty.
- Do misy wrzucam truskawki i słodzik i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków, aż pojawi się sok. Dodaję rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszam.
- Cześć truskawek przekładam na masę sernikową, pozostałe łączę ze śmietanę i przekładam na tartę. Chłodzę w lodówce lub zamrażalniku, aż całość zastygnie.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (16):
- białko 90 g / 5,6 g,
- tłuszcz 250 g / 15,6 g,
- węglowodany 50 g / 3,1 g,
- kalorie 2840 kcal / 178 kcal