SKŁADNIKI
- ok. 250 g serc drobiowych,
- ok. 250 g żołądków drobiowych,
- ok. 250 g wątróbki drobiowej,
- pół cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- pół czerwonej papryki,
- 3 łyżki masła lub smalcu,
- opcjonalnie gałązka rozmarynu,
- przyprawy: 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, pół łyżeczki (lub więcej) ostrej papryki, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki kolendry, pół łyżeczki papryki wędzonej,
- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz,
- garść natki pietruszki.
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam tłuszcz. Dodaję pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy tylko lekko zrumienią się dodaję serca i pokrojone żołądki. Ewentualnie gałązkę rozmarynu. Dodaję ok. 150 ml gorącej wody i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut (co jakiś czas mieszam).
- Po tym czasie dodaję oczyszczoną i pokrojoną wątróbkę. Mieszam, aż wątróbka zblednie z każdej strony. Przykrywam i duszę jeszcze ok. 5 minut.
- Dodaję paprykę i jeszcze duszę kolejne kilka minut. Następnie całość przekładam do miski i blenduję do uzyskania gładkiej masy. Można użyć malaksera lub maszynki do mielenia mięsa.
- Doprawiam przyprawami, nie żałuję natki pietruszki, mieszam i gotowe.
- Przechowuję w lodówce.
MAKROSKŁADNIKI
- Białko 133 g,
- Tłuszcz 106 g,
- Węglowodany 6 g,
- Kalorie 1523 kcal.