Pomysł do wykorzystania na Wigilię i nie tylko 🌲🎁 Możemy zmieniać farsz, przygotować z mięsem i/lub z grzybami. Na zimno smakują również bardzo dobrze 😊
SKŁADNIKI NA FARSZ
- 250-300 g kapusty kiszonej drobno posiekanej,
- 1 nieduża cebula,
- 2-3 łyżki oliwy,
- 1,5 łyżki masła,
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
- pół łyżeczki papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól, pieprz do smaku
- 20-30 g startego żółtego sera.
CIASTO
- 3 duże jajka,
- 70 g startego sera cheddar,
- 1,5 łyżki błonnika bambusowego,
- 2,5 łyżki mąki łubinowej lub 3,5 mąki migdałowej,
- opcjonalnie pół łyżeczki granulowanego czosnku, papryki i pieprzu,
- ćwierć łyżeczki (lub mniej) soli,
- oliwa do natłuszczenia papieru.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto i low carb znajdziesz w eBookach oraz pakietach eBooków:
WYKONANIE
- Zaczynam od podgrzania na patelni oliwy. Dodaję posiekaną cebulę. Smażę krótko, żeby lekko zeszklić.
- Następnie dodaję posiekaną kapustę kiszoną. Smażę przez kilka chwil. Dodaję gorącą wodę. Całość doprowadzam do zagotowania. Zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem około 40-50 minut.
- W tym czasie łączę wszystkie składniki na ciasto. Do jajek dodaję starty ser oraz mąkę, ewentualnie przyprawy (np. granulowany czosnek, paprykę lub pieprz).
- Ciasto przekladam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wierzch papieru warto posmarować oliwą) i rozprowadzam, żeby uzyskać cienki placek.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Po 7 minutach kiedy ciasto już zastygnie, ale wciąż będzie plastyczne przekładam przygotowany wcześniej farsz. Na farsz ścieram ser. Możemy dodać więcej sera, dzięki temu nasze kapuśniaczki będą bardziej zwarte.
- Ciasto z kapustą roluję (pomoże nam w tym papier, na którym ciasto było pieczone). Roladę zostawiam owiniętą w papier. Kontynuuję pieczenie przez kolejne 7-8 minut.
- Po tym czasie kapuśniaczki możemy kroić i podać mocno gorące albo zostawić i tuż przed podaniem podgrzać w piekarniku.
Makroskładniki w całości:
- białko 68 g,
- tłuszcz 114 g,
- węglowodany 13 g,
- kalorie 1376 kcal.