Kategorie
Keto wytrawnie

KETO KAPUŚNIACZKI

Pomysł do wykorzystania na Wigilię i nie tylko 🌲🎁 Możemy zmieniać farsz, przygotować z mięsem i/lub z grzybami. Na zimno smakują również bardzo dobrze 😊

Pomysł do wykorzystania na Wigilię i nie tylko 🌲🎁 Możemy zmieniać farsz, przygotować z mięsem i/lub z grzybami. Na zimno smakują również bardzo dobrze 😊

SKŁADNIKI NA FARSZ

CIASTO

keto kapuśniaczki

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych pomysłów na diecie keto i low carb znajdziesz w eBookach oraz pakietach eBooków:

PAKIET 500

WYKONANIE

  1. Zaczynam od podgrzania na patelni oliwy. Dodaję posiekaną cebulę.  Smażę krótko, żeby lekko zeszklić.
  2. Następnie dodaję posiekaną kapustę kiszoną. Smażę przez kilka chwil. Dodaję gorącą wodę. Całość doprowadzam do zagotowania. Zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem około 40-50 minut.
  3. W tym czasie łączę wszystkie składniki na ciasto. Do jajek dodaję starty ser oraz mąkę, ewentualnie przyprawy (np. granulowany czosnek, paprykę lub pieprz).
  4. Ciasto przekladam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wierzch papieru warto posmarować oliwą) i rozprowadzam, żeby  uzyskać cienki placek.
  5. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Po 7 minutach kiedy ciasto już zastygnie, ale wciąż będzie plastyczne przekładam przygotowany wcześniej farsz. Na farsz ścieram ser. Możemy dodać więcej sera, dzięki temu nasze kapuśniaczki będą bardziej zwarte.
  6. Ciasto z kapustą roluję (pomoże nam w tym papier, na którym ciasto było pieczone). Roladę zostawiam owiniętą w papier. Kontynuuję pieczenie przez kolejne 7-8 minut.
  7. Po tym czasie kapuśniaczki możemy kroić i podać mocno gorące albo zostawić i tuż przed podaniem podgrzać w piekarniku.
Makroskładniki w całości:
  • białko 68 g,
  • tłuszcz 114 g,
  • węglowodany 13 g,
  • kalorie 1376 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *