SKŁADNIKI
- 40-50 g wiórków kokosowych,
- 300 ml naturalnego gęstego jogurtu lub mleczka kokosowego,
- 200 g naturalnego serka kanapkowego lub mascarpone,
- 2-3 łyżki słodziku,
- szczypta soli,
- opcjonalnie odrobina wanilii,
- 1-2 łyżki soku z cytryny.
POLEWA
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 2-3 łyżki gęstej śmietany, mascarpone lub gęstego mleczka kokosowego,
- opcjonalnie 2-3 łyżki mleka.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Do misy przekładam serek, jogurt, wiórki, słodzik, sól, sok z cytryny oraz wanilię i miksuję na najwyższych obrotach. Masę przekładam na pałeczki do sushi, ułożone na desce przykrytej papierem do pieczenia nadając kształt lodów. Zanim wstawię do lodówki sprawdzam czy pałeczki są dokładnie zatopione w masie kokosowej.
- Wstawiam do zamrażalnika na 2-3 godziny, aż masa całkowicie zastygnie.
- Zastygnięte lody polewam rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem śmietanki / mascarpone. Jeśli chcemy, żeby czekolada również była mocno schłodzona możemy na kilka minut lody zostawić w zamrażalniku.
Makroskładniki w całości:
- białko 46 g,
- tłuszcz 170 g
- węglowodany 56 g,
- kalorie 1991 kcal