SKŁADNIKI
- 400 g mięsa mielonego (u mnie z indyka),
- 2 łyżki masła klarowanego / smalcu,
- 1 nieduża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 700 ml rosołu lub wywaru mięsnego,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- opcjonalnie odrobina skórki z cytryny,
- 200 ml śmietany 18%, śmietanki kokosowej lub śmietanki 36% albo mascarpone,
- szczypta ostrej papryki,
- pęczek kopru,
- sól, świeżo mielony pieprz,
- jako grzanki ser halloumi pokrojony w kostkę.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- W głebokim garnku podgrzewam tłuszcz. Smażę pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy lekko zrumienią się dodaję mielone mięso. Smażę z każdej strony. Gdy straci różowy kolor dodaję gorący rosół lub wywar. Doprowadzam do zagotowania. Przykrywam i gotuję na małym ogniu przez kilkanaście minut.
- Dodaję śmietanę (zwykłą śmietanę wcześniej łączę z niewielką ilością gorącej zupy). Na koniec dodaję posiekany koperek, sok i skórkę z cytryny, paprykę, sól i pieprz.
- Podaję z grzankami z halloumi.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (4):
- białko 123 / 31 g,
- tłuszcz 147 / 37 g,
- węglowodany 14 / 3,5 g,
- kalorie 1855 / 464 kcal.