SKŁADNIKI
- ok. 350-400 g serc drobiowych,
- 3 jajka,
- 60 g startego sera cheddar,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 10 g mąki kokosowej plus ok. 20 g do obtoczenia,
- sól, pieprz,
- ewentualnie ulubione przyprawy,
- tłuszcz do smażenia (np. smalec gęsi i/lub masło klarowane).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Jajka, mąkę, czosnek, ser oraz sól i pieprz blednuję do uzyskania jednolitej masy.
- Serca nacinam wzdłuż, ale tak, żeby nie przekroić na pół. Dążymy do uzyskania większej powierzchni, którą następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa (można rozbić całe serca, ale wtedy wymagają dłuższego smażenia).
- Tak przygotowane serca obtaczam w mące, a następnie zanurzam w cieście i smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
MAKROSKŁADNIKI w całości (bez tłuszczu ze smażenia):
- białko 97 g,
- tłuszcz 83 g,
- węglowodany 6 g,
- kalorie 1188 kcal.