SKŁADNIKI
- 50-60 g śmietanki/kremu kokosowego (gęstego mleczka),
- 50-60 g miąższu kokosowego,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- opcjonalnie skórka z cytryny lub pomarańczy,
- 1-1,5 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego,
- opcjonalnie 1-2 łyżki erytrolu.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- W garnku podgrzewam miąższ kokosowy, mleczko/śmietankę/krem kokosowy, olej kokosowy (lub masło) oraz sok z cytryny. Cały czas na małym ogniu podgrzewam i mieszam. Nie dopuszczam do zagotowania i przypalenia.
- Gdy składniki połączą się, sprawdzam smak i dodaję słodzik. Ewentualnie jeszcze sok z cytryny. Można dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy.
- Lukier stosuję ciepły. Jeśli zastygnie jeszcze w garnuszku, trzeba podgrzać na małym ogniu, wtedy bez problemu ozdobimy wypieki. Ozdobione ciasto lub ciasteczka chłodzę w lodówce lub zamrażalniku, aż lukier zastygnie.
MAKROSKŁADNIKI W CAŁOŚCI
- Białko 4,2 g,
- Tłuszcz 66 g,
- Węglowodany 7 g,
- Kalorie 677 kcal.
2 odpowiedzi na “JAK ZROBIĆ KETO LUKIER? SUPER PRZEPIS!”
[…] Po upieczeniu można ozdobić lukrem (przepis). […]
[…] Przepis na keto lukier (kliknij). […]