Kategorie
Keto desery

SZYBKI KETO TORCIK STRACCIATELLA

Super prosty tort do zrobienia w awaryjnych sytuacjach (i nie tylko). Możemy wykorzystać także dowolne owoce. Torcik znika w tempie ekspresowym 🥰

Możemy wykorzystać także dowolne owoce. Ja udekorowałam konfiturą porzeczkową bez cukru oraz rozpuszczoną gorzką czekoladą.

SKŁADNIKI NA CIASTO

MASA 

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:

keto desery

WYKONANIE

  1. Białka ubijam na sztywną i lśniącą pianę. Następnie, wciąż ubijając dodaję słodzik. Po kilku chwilach dodaję żółtka i miksuję/mieszam delikatnie.
  2. Na koniec (mieszając bardzo delikatnie) stopniowo wsypuję mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i bardzo powoli rozpuszczony, ostudzony tłuszcz.
  3. Przekładam do tortownicy (20 cm). Piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 160-170ºC przez ok. 45 minut. Studzę na kratce.
  4. W głębokiej misce umieszczam mocno schłodzoną śmietanę i serek mascarpone. Ewentualnie dodaję słodzik w pudrze i wanilię. 
  5. Miksuję najpierw na małych obrotach, a potem na najwyższych przez kilka chwil do napuszenia. Na koniec dodaję posiekaną czekoladę i delikatnie mieszam. 
  6. Ciasto kroję na trzy blaty. Przekładam masą, każdy blat nasączamy kawą lub herbatą z dodatkiem aromatu rumowego. Dekoruję świeżymi owocami lub konfiturą bez cukru i rozpuszczoną czekoladą.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (18) 
  • białko 65 / 3,6 g
  • tłuszcz 285 / 15,8 g
  • węglowodany 56 / 3,1 g
  • kalorie 3092 / 172 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *