Zupa najlepiej smakuje następnego dnia. Dlatego warto przygotować dzień wcześniej, a potem tylko podgrzać i cieszyć się pysznym i pożywnym obiadem.
SKŁADNIKI
- ok. 500 g mięsa pokrojonego w kostkę (drobiowego lub wieprzowego),
- 2-3 łyżki smalcu gęsiego lub masła,
- 400 g kiszonej kapusty,
- ok. 700 ml rosołu lub wywaru z kości,
- 150-200 g pieczarek,
- pół czerwonej papryki,
- 1 nieduża cebula,
- majeranek, pieprz ziołowy, papryka wędzona,
- liść laurowy, ziele angielskie,
- 1,5 łyżki masła,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto i low carb znajdziesz w eBookach oraz pakietach eBooków:
WYKONANIE
- W garnku podgrzewam smalec i smażę posiekaną cebulę. Gdy lekko zrumieni się dodaje pokrojone w kostkę mięso. Mieszam i smażę, aż straci różowy kolor.
- Następnie dodaję pokrojone pieczarki i paprykę. Smażę przez kilka minut. Dodaję gorący rosół lub wywar. Doprowadzam do zagotowania i gotuję przez kilka minut.
- Następnie dodaję posiekaną kapustę kiszoną, ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotuję przez ok. 15 minut na małym ogniu. Na koniec dodaję przyprawy i masło.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (4):
- białko 130 / 33 g,
- tłuszcz 143 / 35,8 g,
- węglowodany 25 / 6,3 g,
- kalorie 1920 / 480 kcal.