SKŁADNIKI
- 300 g wątróbki drobiowej,
- 2-3 pieczarki,
- pół cebuli,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 50-60 g sera cheddar,
- 1,5-2 łyżki mąki łubinowej,
- pół łyżeczki majeranku,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- smalec do smażenia (lub masło klarowane).
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić z kodem rabatowym SAGANEK.
Więcej prostych pomysłów na diecie keto i low carb znajdziesz w eBookach oraz pakietach eBooków:
WYKONANIE
- Przygotowanie kotletów/placuszków wątróbkowych zaczynam od drobnego pokrojenia wątróbki, pieczarek i cebuli. Następnie przekładam do misy.
- Dodaję starty na drobnych oczkach ser, zmiażdżony czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz, natkę pietruszki i majeranek. Dokładnie mieszam.W tym czasie rozgrzewam patelnię, dodaję smalec (1-2 łyżki).
- Kotlety smażę na niewielkim ogniu nakładając łyżką, jedna łyżka to jeden placuszek. Odwracam na drugą stronę, gdy masa zastygnie.
Makroskładniki w całości (bez tłuszczu z patelni) / w jednej porcji (16):
- białko 97 / 6,1 g,
- tłuszcz 48 / 3 g,
- węglowodany 10 / 0,6 g,
- kalorie 873 / 55 kcal.