Placuszki możemy także upiec w air fryerze. Podajemy z sałatką i/lub sosem np. ziołowym, koperkowym lub czosnkowym na gorąco lub na zimno 😉
SKŁADNIKI
- 250 g tłustego twarogu (w kostce/klinku, może być także solankowy kozi, owczy),
- 170 g startego na drobnych oczkach żółtego sera,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki mąki łubinowej,
- garść drobno posiekanego pora lub młodej cebuli/szczypiorku,
- 1-2 ząbki czosnku,
- opcjonalnie drobno posiekana natka pietruszki,
- sól, świeżo mielony pieprz,
- 2-3 łyżki masła.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić z kodem rabatowym SAGANEK.
Więcej prostych pomysłów na diecie keto i low carb znajdziesz w eBookach oraz pakietach eBooków:
WYKONANIE
- Do misy przekładam twaróg i jajka. Twaróg rozdrabniam widelcem wstępnie łącząc z jajkami. Następnie dodaję pozostałe składniki (poza masłem) i mieszam do uzyskania zwartej masy.
- Lepię placuszki układam na natłuszczonym masłem papierze. Na każdym placku kładę skrawek masła (najlepiej użyć obieraczki do warzyw i zeskrobać ze schłodzonej kostki cienkie kawałki masła).
- Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 180ºC przez 35-40 minut.
Makroskładniki w całości / w jednym placku (10):
- białko 106 / 10,6 g,
- tłuszcz 105 / 10,5 g,
- węglowodany 16 / 1,6,
- kalorie 1447 / 145 kcal.