Można przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce w naczyniu do pieczenia. Następnego dnia wystarczy wstawić do piekarnika i rozgrzewający i pożywny posiłek gotowy! Możemy także dodać więcej boczku (np. bezpośrednio do farszu).
SKŁADNIKI
- 600 g tłustego twarogu (może być owczy lub kozi),
- 2-3 jajka,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki smalcu gęsiego,
- opcjonalnie 1 łyżka mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego (jeśli twaróg jest zbyt wodnisty),
- majeranek,
- sól, pieprz,
- ok. 150-200 g wędzonego boczku podzielonego na dwie części.
NALEŚNIKI
- 5-6 jajek,
- 3 łyżki rozpuszczonego tłuszczu (masła lub smalcu),
- szczypta wędzonej papryki,
- ćwierć łyżeczki pieprzu ziołowego,
- sól.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w BESTSELLERZE
WYKONANIE
- Cebulę kroję w kostkę i smażę na smalcu gęsim. Na koniec posypuję solą i dodaję masło. Zostawiam do lekkiego ostudzenia.
- Twaróg przekładam do misy. Dodaję cebulę, przyprawy, jajka oraz ewentualnie siemię lniane. Mieszam dokładnie. Odstawiam.
- Połowę boczku kroję i smażę, aż pojawią się skwarki.
- W odrębnej misie miksuję składniki na naleśniki. Do ciasta dodaję tłuszcz ze smażenia skwarków boczku, które ułożyłam na jednej z warstw zapiekanki.
- Naczynie smaruję masłem. Układam pierwszą warstwę naleśników. Następnie część farszu. Przykrywam warstwą naleśników. Ponownie farsz i naleśniki. Na wierzch pozostały farsz i cienkie plastry wędzonego boczku.
- Do farszu można dodać usmażone wcześniej skwarki boczku lub obficie posypać dowolną warstwę zapiekanki.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 160-170ºC przez ok. 45 minut.