Kategorie
Keto wytrawnie

KETO LASAGNE ZAMIAST RUSKICH PIEROGÓW

Niezwykle pożywna zapiekanka. Znika błyskawicznie! Polecam absolutnie! 💗💗💗

Można przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce w naczyniu do pieczenia. Następnego dnia wystarczy wstawić do piekarnika i rozgrzewający i pożywny posiłek gotowy! Możemy także dodać więcej boczku (np. bezpośrednio do farszu).

SKŁADNIKI

  • 600 g tłustego twarogu (może być owczy lub kozi),
  • 2-3 jajka,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • opcjonalnie 1 łyżka mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego (jeśli twaróg jest zbyt wodnisty),
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • ok. 150-200 g wędzonego boczku podzielonego na dwie części.

keto lasagne

NALEŚNIKI

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w BESTSELLERZE

WYKONANIE

  1. Cebulę kroję w kostkę i smażę na smalcu gęsim. Na koniec posypuję solą i dodaję masło. Zostawiam do lekkiego ostudzenia.
  2. Twaróg przekładam do misy. Dodaję cebulę, przyprawy, jajka oraz ewentualnie siemię lniane. Mieszam dokładnie. Odstawiam.
  3. Połowę boczku kroję i smażę, aż pojawią się skwarki.
  4. W odrębnej misie miksuję składniki na naleśniki. Do ciasta dodaję tłuszcz ze smażenia skwarków boczku, które ułożyłam na jednej z warstw zapiekanki.
  5. Naczynie smaruję masłem. Układam pierwszą warstwę naleśników. Następnie część farszu. Przykrywam warstwą naleśników. Ponownie farsz i naleśniki. Na wierzch pozostały farsz i cienkie plastry wędzonego boczku.
  6. Do farszu można dodać usmażone wcześniej skwarki boczku lub obficie posypać dowolną warstwę zapiekanki. 
  7. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 160-170ºC przez ok. 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *