SKŁADNIKI
- 4 jajka,
- 250 g pieczarek,
- 1 nieduża cebula,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki smalcu gęsiego,
- 2 łyżki mąki łubinowej,
- szczypta proszku do pieczenia,
- 2-3 plastry szynki lub innej wędliny,
- pieprz ziołowy,
- papryka wędzona,
- sól.
patelnia o średnicy 26-28 cm
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto i low carb znajdziesz w eBookach oraz pakietach eBooków:
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam masło i 1 łyżkę smalcu. Smażę pokrojoną cebulę. Gdy zacznie rumienić się dodaję pokrojone pieczarki i szynkę. Mieszam i smażę, aż pieczarki odparują. Na koniec dodaję przyprawy. Mieszam i całość przekładam do miski. Patelnię zostawiam, będzie wykorzystania do usmażenie spodu zapiekanki.
- W głębokim naczyniu ubijam białka z solą. Wciąż ubijając dodaję żółtka. Na koniec wsypuję mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszam.
- Na patelni pozostałej po pieczarkach rozpuszczam smalec. Przekładam ciasto. Zmniejszam ogień do minimum, przykrywam i zostawiam na małym ogniu na ok. 4 minuty. Na wierzch ciasta przekładam wcześniej przygotowane pieczarki, posypuję startym żółtym serem, przykrywam i kontynuuję pieczenie na niewielkim ogniu. Zdejmuję z ognia, gdy ser rozpuści się całkowicie.
Makroskładniki w całości:
- białko 80 g,
- tłuszcz 100 g,
- węglowodany 18 g,
- kalorie 1286 kcal.