NALEŚNIKI
- 5 jajek,
- 1 opakowanie (ok. 40 g) budyniu w proszku bez cukru (np. waniliowy, śmietankowy lub inny dowolny smak),
- 1 łyżka mąki bambusowej lub 1,5 łyżki złocistego mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego,
- 3-4 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego,
- ok. 60-80 ml wody lub mleka.
NADZIENIE
- 250 g tłustego twarogu,
- 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18%,
- 2-3 łyżki słodziku w pudrze,
- wanilia lub kropelki waniliowe.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Na patelni rozpuszczam tłuszcz nie doprowadzając do przypalenia.
- Jajka wbijam do wysokiego naczynia. Dodaję tłuszcz z patelni, budyń w proszku, mąkę lub siemię lniane i wodę/mleko. Blenduję do połączenia i uzyskania jednolitego ciasta.
- Smażę na lekko natłuszczonej patelni jak tradycyjne naleśniki.
- Do misy przekładam wszystkie składniki na nadzienie i blenduję do połączenia i wygładzenia. Nadziewam wcześniej usmażone naleśniki i roluję. Układam na natłuszczonej rozgrzanej patelni i rumienię z każdej strony na złoty kolor. Podaję z owocami lub konfiturą bez cukru albo oprószone słodzikiem w pudrze.
Makroskładniki w całości:
- białko 85 g,
- tłuszcz 142 g,
- węglowodany 61 g,
- kalorie 1860 kcal.