SKŁADNIKI
- 2 jajka,
- 100 g miękkiego smalcu / oleju kokosowego / masła,
- ok. 30 g mąki łubinowej,
- 35-40 g mąki migdałowej,
- 15 g mąki bambusowej,
- pół łyżeczki soli,
- do posypania ulubione przyprawy.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych przepisów na keto bułki i bochenki znajdziesz w pakiecie:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto łączę do uzyskania plastycznej miękkiej masy.
- Przekładam do woreczka foliowego, odcinam róg i tak jak za pomocą rękawa cukierniczego wyciskam (na blachę wyłożoną papierem do pieczenia) podłużne porcje ciasta. Oczywiście możemy także użyć rękawa cukierniczego.
- Paluszki posypuję dowolnymi przyprawami lub grubą solą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę góra-dół w temp. 160ºC przez ok. 15 minut (najlepiej obserwować).
- Po upieczeniu zostawiam na blasze, żeby paluszki wchłonęły wytopiony w trakcie pieczenia tłuszcz.
Makroskładniki w całości:
- białko 34 g,
- tłuszcz 131 g,
- węglowodany 7 g,
- kalorie 1372 kcal.
4 odpowiedzi na “KETO PALUSZKI KAPITALNE DO CHRUPANIA”
Rewelacja, bardzo chrupkie, ja dodałam jeszcze czosnku. Niebo w gębie 🙂
Dziękuję, cieszę się, że smakują 🥰
Czy można inną mąka zastąpić mąkę łubinową? Jeśli tak to jaką?
Można zastąpić kokosową lub migdałową (migdałowej trzeba dodać nieco więcej).