SKŁADNIKI
- 7-8 żółtek z wiejskich jaj*,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- sok z połowy cytryny,
- wanilia, aromat cytrynowy, pomarańczowy lub rumowy,
- opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
*wcześniej wyszorowanych i sparzonych wrzątkiem
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Żółtka ucieram/miksuję ze słodzikiem do uzyskania jasnej puszystej masy (ok. 8 minut na najwyższych obrotach).
- Następnie powoli dodaję sok z cytryny i ewentualnie wanilię lub dowolny aromat.
- Na koniec dodaję rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę i kontynuuję miksowanie, żeby dodatkowo napuszyć masę.
- Przekładam do pucharków (2-3), dekoruję owocami i wstawiam do lodówki na ok. 40 minut.
Makroskładniki w całości:
- Białko 28 g,
- Tłuszcz 45 g,
- Węglowodany 1,5 g,
- Kalorie 524 kcal.