SK艁ADNIKI
NA CIASTO
- 6 jajek (bia艂ka i 偶贸艂tka oddzielnie)*,
- 50 g rozpuszczonego mas艂a (mo偶e by膰 klarowane mas艂o) lub oleju kokosowego,
- 35 g m膮ki kokosowej,
- 25 g kakao,
- 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia,
- 1,5 艂y偶ki octu jab艂kowego,
- aromat rumowy lub pomara艅czowy,
- 1-2 艂y偶ki erytrolu,
- szczypta soli.
*najlepiej, 偶eby jajka by艂y w temperaturze pokojowej
NA MAS臉
- 500 g serka mascarpone (koniecznie w temperaturze pokojowej),
- 200 g gorzkiej czekolady min. 80% kakao,
- opcjonalnie aromat rumowy,
- ewentualnie聽 1,5 艂y偶ki d偶emu/konfitury/powide艂 bez cukru (np. 艣liwkowe, wi艣niowe lub porzeczkowa),
- szklanka herbaty do nas膮czenia ciasta,
- owoce i czekolada do dekoracji.
* podlinkowane (pogrubione) produkty mo偶esz kupi膰 taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Bia艂ka ubijam na sztywn膮 pian臋. Wszystkie pozosta艂e sk艂adniki na ciasto聽 艂膮cz臋 do uzyskania jednolitej masy. 艁膮cz臋 delikatnie z wcze艣niej przygotowan膮 pian膮 z bia艂ek.
- Przek艂adam do tortownicy (20 cm) wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Piek臋 w nagrzanym piekarniku w temp. 160-170潞C przez 30-40 minut.聽
- Studz臋 na kratce. Nast臋pnie kroj臋 na trzy cz臋艣ci tj. trzy blaty.聽聽
- Czekolad臋 rozpuszczam w k膮pieli wodnej i odstawiam do ostudzenia (czekolada powinna by膰 p艂ynna, ale nie gor膮ca). Mascarpone przez kilka chwil miksuj臋. Dodaj臋 ostudzon膮 czekolad臋 i na ma艂ych obrotach 艂膮cz臋. Mo偶na doda膰 odrobin臋 aromatu rumowego.
- Pierwszy blat ciasta nas膮czam herbat膮. Mo偶na dodatkowo posmarowa膰 konfitur膮 bez cukru (polecam te powid艂a z rumem).
- Nast臋pnie porcj臋 kremu czekoladowego. Podobnie post臋puj臋 z kolejnymi warstwami ciasta.
- Dekoruj臋 pozosta艂ym kremem, start膮 czekolad膮 i owocami.
- Ch艂odz臋 w lod贸wce, najlepiej ca艂膮 noc.聽聽
MAKROSK艁ADNIKI
w ca艂o艣ci (bez owoc贸w i d偶emu) / w jednej porcji (podzieli艂am na 18):
- Bia艂ko 86 / 4,8 g,
- T艂uszcz 405 / 23 g,
- W臋glowodany* 71 / 3,9 g,
- Kalorie 4332 / 241 kcal.
*ilo艣膰 w臋glowodan贸w mo偶emy zredukowa膰 wykorzystuj膮c czekolad臋 bez cukru
聽