SKŁADNIKI
NA CIASTO
- 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)*,
- 50 g rozpuszczonego masła (może być klarowane masło) lub oleju kokosowego,
- 35 g mąki kokosowej,
- 25 g kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżki octu jabłkowego,
- aromat rumowy lub pomarańczowy,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- szczypta soli.
*najlepiej, żeby jajka były w temperaturze pokojowej
NA MASĘ
- 500 g serka mascarpone (koniecznie w temperaturze pokojowej),
- 200 g gorzkiej czekolady min. 80% kakao,
- opcjonalnie aromat rumowy,
- ewentualnie 1,5 łyżki dżemu/konfitury/powideł bez cukru (np. śliwkowe, wiśniowe lub porzeczkowa),
- szklanka herbaty do nasączenia ciasta,
- owoce i czekolada do dekoracji.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Białka ubijam na sztywną pianę. Wszystkie pozostałe składniki na ciasto łączę do uzyskania jednolitej masy. Łączę delikatnie z wcześniej przygotowaną pianą z białek.
- Przekładam do tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 160-170ºC przez 30-40 minut.
- Studzę na kratce. Następnie kroję na trzy części tj. trzy blaty.
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do ostudzenia (czekolada powinna być płynna, ale nie gorąca). Mascarpone przez kilka chwil miksuję. Dodaję ostudzoną czekoladę i na małych obrotach łączę. Można dodać odrobinę aromatu rumowego.
- Pierwszy blat ciasta nasączam herbatą. Można dodatkowo posmarować konfiturą bez cukru (polecam te powidła z rumem).
- Następnie porcję kremu czekoladowego. Podobnie postępuję z kolejnymi warstwami ciasta.
- Dekoruję pozostałym kremem, startą czekoladą i owocami.
- Chłodzę w lodówce, najlepiej całą noc.
MAKROSKŁADNIKI
w całości (bez owoców i dżemu) / w jednej porcji (podzieliłam na 18):
- Białko 86 / 4,8 g,
- Tłuszcz 405 / 23 g,
- Węglowodany* 71 / 3,9 g,
- Kalorie 4332 / 241 kcal.
*ilość węglowodanów możemy zredukować wykorzystując czekoladę bez cukru