Kategorie
Keto desery Keto wytrawnie

NAJPROSTSZY TORT CZEKOLADOWY KETO, LOW CARB, LCHF 馃崼馃巶

Efektowny i bardzooo czekoooladoowy 馃榾

SK艁ADNIKI

NA CIASTO

*najlepiej, 偶eby jajka by艂y w temperaturze pokojowej

NA MAS臉

  • 500 g serka mascarpone (koniecznie w temperaturze pokojowej),
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 80% kakao,
  • opcjonalnie aromat rumowy,
  • ewentualnie聽 1,5 艂y偶ki d偶emu/konfitury/powide艂 bez cukru (np. 艣liwkowe, wi艣niowe lub porzeczkowa),
  • szklanka herbaty do nas膮czenia ciasta,
  • owoce i czekolada do dekoracji.

* podlinkowane (pogrubione) produkty mo偶esz kupi膰 taniej z kodem rabatowym SAGANEK

WYKONANIE

  1. Bia艂ka ubijam na sztywn膮 pian臋. Wszystkie pozosta艂e sk艂adniki na ciasto聽 艂膮cz臋 do uzyskania jednolitej masy. 艁膮cz臋 delikatnie z wcze艣niej przygotowan膮 pian膮 z bia艂ek.
  2. Przek艂adam do tortownicy (20 cm) wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Piek臋 w nagrzanym piekarniku w temp. 160-170潞C przez 30-40 minut.聽
  3. Studz臋 na kratce. Nast臋pnie kroj臋 na trzy cz臋艣ci tj. trzy blaty.聽聽
  4. Czekolad臋 rozpuszczam w k膮pieli wodnej i odstawiam do ostudzenia (czekolada powinna by膰 p艂ynna, ale nie gor膮ca). Mascarpone przez kilka chwil miksuj臋. Dodaj臋 ostudzon膮 czekolad臋 i na ma艂ych obrotach 艂膮cz臋. Mo偶na doda膰 odrobin臋 aromatu rumowego.
  5. Pierwszy blat ciasta nas膮czam herbat膮. Mo偶na dodatkowo posmarowa膰 konfitur膮 bez cukru (polecam te powid艂a z rumem).
  6. Nast臋pnie porcj臋 kremu czekoladowego. Podobnie post臋puj臋 z kolejnymi warstwami ciasta.
  7. Dekoruj臋 pozosta艂ym kremem, start膮 czekolad膮 i owocami.
  8. Ch艂odz臋 w lod贸wce, najlepiej ca艂膮 noc.聽聽

MAKROSK艁ADNIKI

w ca艂o艣ci (bez owoc贸w i d偶emu) / w jednej porcji (podzieli艂am na 18):

  • Bia艂ko 86 / 4,8 g,
  • T艂uszcz 405 / 23 g,
  • W臋glowodany* 71 / 3,9 g,
  • Kalorie 4332 / 241 kcal.

*ilo艣膰 w臋glowodan贸w mo偶emy zredukowa膰 wykorzystuj膮c czekolad臋 bez cukru

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *