Bułeczki nie mają posmaku babki jajowatej. Smakują neutralnie. Polecam! 😉
SKŁADNIKI
NA DWIE SZTUKI
- 15-20 g mąki bambusowej,
- 10-15 g łupiny babki jajowatej,
- 2 jajka,
- 50 g kefiru,
- 50 g żółtego sera startego na drobnych oczkach,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 1 łyżka rozpuszczonego masła (może być także masło klarowane),
- ćwierć łyżeczki soli,
- ewentualnie ulubione zioła.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Zaczynam od połączenia startego sera z mokrymi składnikiami. Następnie dodaję suche, przy czym mąkę babmusową sypię stopniowo. Tak, żeby uzyskać w miarę zwarte ciasto. Odstawiam na 10 minut.
- Po tym czasie ciasto musi być plastyczne, nielepkie i zwarte. Formuję bułki/bajgle.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę z termoobiegiem najpierw przez 15 minut w temp. 170⁰C, następnie przez 45 minut w temp. 130-140⁰C (trzeba obserwować), łącznie godzinę.
- Na koniec pozwalam bułkom „odpocząć” przez kilka minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjmuję i studzę na kratce.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej bułce:
- Białko 27 / 13,5 g,
- Tłuszcz 40 / 20 g,
- Węglowodany 5 / 2,5 g,
- Kalorie 535 / 268 kcal.