SKŁADNIKI
- ok. 500 g cukinii (2 sztuki) startej na dużych oczkach,
- 120 g sera cheddar plus do posypania,
- 100 g sera feta,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki łubinowej,
- ćwierć łyżeczki soli (lub mniej),
- pieprz świeżo zmielony, ostra papryka (opcjonalnie).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto i low carb znajdziesz w eBookach oraz pakietach eBooków
WYKONANIE
- Startą cukinię lekko posypuję solą i mieszam. Odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie odciskam nadmiar płynu. Dodaję ser feta i cheddar, jajko, przyprawy, ewentualnie przeciśnięty czosnek i mąkę mieszam dokładnie.
- Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch lekko posypuję startym serem cheddar.
- Piekę góra-dół w temp. 180°C przez ok. 30 minut (najlepiej obserwować). Podaję na ciepło lub na zimno.
Zdjęcie-okładka przepisu pochodzi z canva.com.