SKŁADNIKI
- 300 g śmietanki 30%,
- 2 łyżki masła,
- 2-3 łyżki słodziku,
- duża szczypta (lub więcej) soli.
- 250 g mascarpone,
- 180-200 g naturalnego jogurtu kremowego,
- opcjonalnie odrobina soku z cytryny.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto i low carb znajdziesz w eBookach oraz pakietach eBooków
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam masło ze słodzikiem. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia. Dodaję śmietankę i sól, podgrzewam i mieszam co jakiś czas, aż masa stanie się bursztynowa.
- Zdejmuję z ognia. Jeśli masa zacznie warzyć się dodaję 1-2 łyżki śmietanki lub mleka i mieszam, aż masa wyrówna się. Odstawiamy do ostudzenia.
- Mascarpone i jogurt miksuję do napuszenia. Stopniowo (cały czas miksując) dodaję wcześniej przygotowany ostudzony karmel. Sprawdzam smak, ewentualnie dodaję sok z cytryny lub sól.
- Przekładam do naczynia i chodzę w zamrażalniku przez 2-3 godziny.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (4):
- białko 23 / 5,8 g,
- tłuszcz 227 / 57 g,
- węglowodany 34 / 8,5 g,
- kalorie 2257 / 564 kcal.