Kategorie
Keto desery

KETO LODY SŁONY KARMEL

Prosty skład, szybkie przygotowanie i smaczny deser bez cukru dla całej rodzinki gotowy 😎 Bardzo polecam!

SKŁADNIKI

  • 300 g śmietanki 30%,
  • 2 łyżki masła,
  • 2-3 łyżki słodziku, 
  • duża szczypta (lub więcej) soli. 
  • 250 g mascarpone,
  • 180-200 g naturalnego jogurtu kremowego,
  • opcjonalnie odrobina soku z cytryny.

WYKONANIE

  1. Na patelni podgrzewam masło ze słodzikiem. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia. Dodaję śmietankę i sól, podgrzewam i mieszam co jakiś czas, aż masa stanie się bursztynowa.
  2. Zdejmuję z ognia. Jeśli masa zacznie warzyć się dodaję 1-2 łyżki śmietanki lub mleka i mieszam, aż masa wyrówna się. Odstawiamy do ostudzenia.
  3. Mascarpone i jogurt miksuję do napuszenia. Stopniowo (cały czas miksując) dodaję wcześniej przygotowany ostudzony karmel. Sprawdzam smak, ewentualnie dodaję sok z cytryny lub sól.
  4. Przekładam do naczynia i chodzę w zamrażalniku przez 2-3 godziny.  
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (4):
  • białko 23 / 5,8 g,
  • tłuszcz 227  / 57 g,
  • węglowodany 34 / 8,5 g,
  • kalorie 2257 /  564 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *