Świetnie odnajdą się także w pudełku do szkoły lub pracy. Można polać czekoladą lub jedynie posypać mielonym erytrolem. Polecam jednak wypróbować kokosową polewę, bardzo prostą do zrobienia.
SKŁADNIKI
- 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie),
- 60 g majonezu,
- 40 g mąki kokosowej,
- 20 g kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 3-4 łyżki erytrolu,
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady,
- wanilia lub aromat rumowy,
- szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Zaczynam od ubicia białek na sztywną pianę. W odrębnej misce łączę pozostałe składniki.
- Następnie na małych obrotach miksuję jedną i drugą masę. Na koniec dodaję posiekaną czekoladę. Przekładam do silikonowej formy na donuty lub muffiny.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 160-170ºC 25-30 minut.
Makroskładniki w całości (bez polewy):
- Białko 54 g,
- Tłuszcz 124 g,
- Węglowodany 19 g,
- Kalorie 1437 kcal.
Polewa kokosowa:
- 100 g gęstego mleczka/śmietanki/kremu kokosowego,
- 50-70 g miąższu kokosowego,
- odrobina soku z cytryny,
- opcjonalnie słodzik.
* podlinkowane, pogrubione produkty z listy składników możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Składniki na polewę łączę w garnuszku na małym ogniu.
Makroskładniki w polewie:
- Białko 6 g,
- Tłuszcz 221 g,
- Węglowodany 9,3 g,
- Kalorie 656 kcal.