SKŁADNIKI
- ok. 500 g śledzi (ok. 8 płatów),
- 3 średniej wielkości cebule,
- 1,5 szklanki wody,
- 2-3 łyżki octu jabłkowego lub winnego (może być zwykły spirytusowy),
- 3 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 1,5 łyżeczki soli,
- pół łyżeczki słodziku,
- 3 liście laurowe,
- parę ziaren ziela angielskiego,
- parę ziaren pieprzu,
- kilka goździków.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Śledzie płuczę w wodzie, a następnie zalewam czystą wodą i odstawiam na pół godziny.
- W tym czasie gotuję 1,5 szklanki wody. Po zagotowaniu dodaję ocet, sól i słodzik. Odstawiam do wystudzenia.
- Cebulę kroję w kostkę lub piórka. Umieszczam na gęstym sicie i zalewam wrzątkiem.
- Gdy śledzie odmiękną, odsączam je na sitku. Następnie kroję na mniejsze kawałki. W słoiku (ok. 1l) układam warstwami cebulę i pokrojone śledzie. Następnie zalewam wcześniej przygotowaną zalewą oraz olejem. Dodaję przyprawy.
- Słoik zakręcam i odstawiam do lodówki na 24 godziny (ja nie przestrzegam czasu oczekiwania zjadam po kilku godzinach, ale im dłużej śledzie się „przegryzają” z zalewą tym są lepsze;))