Kategorie
Dania obiadowe Keto wytrawnie Przystawki

| ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ

Tym razem klasyczna wersja w zalewie octowej bardzo lubiane w mojej rodzinie.

SKŁADNIKI

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

WYKONANIE

  1. Śledzie płuczę w wodzie, a następnie zalewam czystą wodą i odstawiam na pół godziny.
  2. W tym czasie gotuję 1,5 szklanki wody. Po zagotowaniu dodaję ocet, sól i słodzik. Odstawiam do wystudzenia.
  3. Cebulę kroję w kostkę lub piórka. Umieszczam na gęstym sicie i zalewam wrzątkiem.
  4. Gdy śledzie odmiękną, odsączam je na sitku. Następnie kroję na mniejsze kawałki. W słoiku (ok. 1l) układam warstwami cebulę i pokrojone śledzie. Następnie zalewam wcześniej przygotowaną zalewą oraz olejem. Dodaję przyprawy.
  5. Słoik zakręcam i odstawiam do lodówki na 24 godziny (ja nie przestrzegam czasu oczekiwania zjadam po kilku godzinach, ale im dłużej śledzie się „przegryzają” z zalewą tym są lepsze;))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *