Kategorie
Keto desery Keto wytrawnie

NAJPROSTSZY TORT CZEKOLADOWY KETO, LOW CARB, LCHF 🍫🎂

Efektowny i bardzooo czekoooladoowy 😀

SKŁADNIKI

NA CIASTO

*najlepiej, żeby jajka były w temperaturze pokojowej

NA MASĘ

  • 500 g serka mascarpone (koniecznie w temperaturze pokojowej),
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 80% kakao,
  • opcjonalnie aromat rumowy,
  • ewentualnie  1,5 łyżki dżemu/konfitury/powideł bez cukru (np. śliwkowe, wiśniowe lub porzeczkowa),
  • szklanka herbaty do nasączenia ciasta,
  • owoce i czekolada do dekoracji.

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

WYKONANIE

  1. Białka ubijam na sztywną pianę. Wszystkie pozostałe składniki na ciasto  łączę do uzyskania jednolitej masy. Łączę delikatnie z wcześniej przygotowaną pianą z białek.
  2. Przekładam do tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 160-170ºC przez 30-40 minut. 
  3. Studzę na kratce. Następnie kroję na trzy części tj. trzy blaty.  
  4. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do ostudzenia (czekolada powinna być płynna, ale nie gorąca). Mascarpone przez kilka chwil miksuję. Dodaję ostudzoną czekoladę i na małych obrotach łączę. Można dodać odrobinę aromatu rumowego.
  5. Pierwszy blat ciasta nasączam herbatą. Można dodatkowo posmarować konfiturą bez cukru (polecam te powidła z rumem).
  6. Następnie porcję kremu czekoladowego. Podobnie postępuję z kolejnymi warstwami ciasta.
  7. Dekoruję pozostałym kremem, startą czekoladą i owocami.
  8. Chłodzę w lodówce, najlepiej całą noc.  

MAKROSKŁADNIKI

w całości (bez owoców i dżemu) / w jednej porcji (podzieliłam na 18):

  • Białko 86 / 4,8 g,
  • Tłuszcz 405 / 23 g,
  • Węglowodany* 71 / 3,9 g,
  • Kalorie 4332 / 241 kcal.

*ilość węglowodanów możemy zredukować wykorzystując czekoladę bez cukru

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *