SKŁADNIKI
- ok. 1 l wywaru warzywnego,
- 60-70 g suszonych grzybów,
- ok. 300 ml wody do namoczenia grzybów,
- 100-150 g kapusty kiszonej,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
- 3-4 łyżki masła klarowanego,
- opcjonalnie przyprawy (pieprz ziołowy, majeranek, kolendra)
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Grzyby zalewam gorącą wodą i odstawiam na kilka godzin.
- Następnie do wywaru warzywnego dodaję wodę z odcedzonych grzybów oraz grzyby pokrojone w cienkie paski.
- Całość gotuję pod przykryciem przez 15-20 minut.
- Na patelni podgrzewam tłuszcz. Smażę pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się zrumienią dodaję pokrojoną kapustę kiszoną. Smażę przez kilka chwil, następnie duszę pod przykryciem (można dodać odrobinę wywaru z grzybów).
- Gdy kapusta zmięknie (po 30-40 minutach) dodaję do wywaru z grzybami. Doprowadzam do zagotowania i pod przykryciem gotuję na małym ogniu przez kilka minut.
- Doprawiam solą i pieprzem, ewentualnie dodaję odrobinę pieprzu ziołowego, kolendry i majeranku.
- Podaję z kwaśną śmietaną i/lub makaron z grzybami.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji (było 4)
- białko 14 / 3,5 g,
- tłuszcz 63 / 16 g,
- węglowodany netto 3 / 0,8g
- kalorie 788 / 197