SKŁADNIKI
I WARSTWA
- 200 g serka mascarpone,
- 100 g gorzkiej czekolady ok. 80% kakao,
- 20 g masła,
- 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml wody,
- szczypta soli.
II WARSTWA
- 1 biała galaretka bez cukru lub 1 łyżka lub kilka listków żelatyny,
- 150 ml ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny/galaretki,
- 1,5 łyżki erytrolu,
- 3-4 łyżki soku cytryny,
- solidna garść świeżej mięty.
III WARSTWA
- 200 g śmietany 18%,
- 1,5 łyżki erytrolu,
- 1 czerwona (np. truskawkowa) galaretka bez cukru lub 1 łyżka żelatyny,
- 150 ml ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny/galaretki,
oraz
- 100 g truskawek,
- 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekolady.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Zaczynam od rozpuszczenia obu galaretek. Do każdej dodałam 1,5 łyżki erytrolu, można dodać więcej. Rozpuszczone galaretki odstawiam, posłużą nam do II i III warstwy.
- Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody (1-1,5 łyżeczki w ok. 50 ml wody).
- Czekoladę z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej i dokładnie mieszam. Odstawiam do ostudzenia.
- I warstwa. Mascarpone miksuję z rozpuszczoną żelatyną (można spróbować zrobić bez jej udziału, wtedy masa będzie mniej zbita, podczas upałów polecam jednak dodać).
- Do mascarpone dodaję szczyptę soli i rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę. Miksuję na małych obrotach.
- Masę przekładam do tortownicy. Wstawiam do zamrażalnika. W tym czasie przygotowujemy warstwę II. Zwykły tłusty twaróg blednuję do wygładzenia struktury. Jeśli mamy gładki sernikowy twaróg od razu dodajemy garść mięty i sok z cytryny, blendujemy, aż liście całkowicie rozdrobnią się. Na koniec dodaję jasną galaretkę. Miksuję do połączenia. Przekładam na zastygniętą czekoladową warstwę. Ponownie do zamrażalnika.
- Przygotujemy warstwę III. Do śmietany dodaję galaretkę. Miksuję wstawiam do zamrażalnika, żeby lekko stężała. Gdy zgęstnieje przekładam na poprzednią już zastygniętą.
- Układam truskawki, ewentualnie dekoruję rozpuszczoną gorzką czekoladą (2 koski). Całość wstawiam do lodówki na godzinę.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednym kawałku (16):
- białko 84 / 5,3 g,
- tłuszcz 212 / 13,3 g,
- węglowodany 52 / 3,3 g,
- kalorie 2490 / 156 kcal.