SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka,
- 2-3 łyżki smalcu gęsiego do smażenia,
- kawałek kalafiora (ok. 200 g),
- 3 solidne garście świeżego szpinaku,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 100 g tłustej śmietany,
- sól, pieprz,
- odrobina ostrej papryki,
- sok i skórka z cytryny.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Mięso kroję w 2-3 cm plastry. Lekko posypuję solą. Na patelni podgrzewam smalec. Smażę kawałki mięsa, odwracając, żeby zrumienić z każdej strony. Mięso przekładam na talerz. Na pozostałym na patelni tłuszczu rumienię kawałki kalafiora. Następnie dodaję szpinak, potem czosnek i smażę, aż szpinak straci jędrność.
- Na koniec dodaję masło i śmietanę. Mieszam i podgrzewam całość. Wcześniej zrumienione mięso zanurzam w sosie szpinakowym, przykrywam i duszę na małym ogniu przez kilka minut.
Makroskładniki w całości:
- białko 121 g,
- tłuszcz 80 g,
- węglowodany 13 g,
- kalorie 1271 kcal.