Przełożone tłustym serkiem albo/i masłem orzechowym lub tahini będą stanowiły świetny pierwszy posiłek. Polecam!
SKŁADNIKI
- ok. 60 g (ok. pół szklanki) mąki kokosowej*,
- 1 łyżeczka kakao,
- 6 jajek,
- 4 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego plus odrobina do natłuszczania patelni przed każdym naleśnikiem,
- 1 szklanka mocnej, ostudzonej kawy,
- opcjonalnie szczypta cynamonu,
- szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Wszystkie składniki dokładni miksuję.
- Smażę na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.
KILKA SUGESTII
- Mąki kokosowe różnią się od siebie m. in. stopniem zmielenia, dlatego najlepiej kierować się gęstością ciasta, które musi być podobne do tradycyjnego naleśnikowego. Warto ciasto dobrze zblendować, wtedy nawet jeśli mąką była mniej sypka, bardziej gruba, uda nam się uzyskać jednolitą płynną masę i smażyć jak klasyczne naleśniki.
- Jeśli przywierają do patelni, warto przed każdą porcją natłuścić jej powierzchnię niewielką ilością masła lub oleju kokosowego i wylewać na patelnię grubszą warstwę ciasta.
- Można także zbledowane ciasto odstawić na pół godziny i po tym czasie ponownie zblendować, wtedy nie ma innej opcji każdy naleśnik będzie wyglądał książkowo 🙂
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednym naleśniku (było 14):
- Tłuszcz ok. 84,4 / 6 g,
- Białko ok. 45 / 3,2 g,
- Węglowodany ok. 6,4 / 0,5 g,
- Kalorie 978 / 69,9 kcal
W odpowiedzi na “KAWOWE KETO NALEŚNIKI”
[…] 6-7 kawowych keto naleśników (przepis), […]