SKŁADNIKI
- 350 g mielonego suchego maku,
- 500 g mleka/śmietanki/kremu kokosowego lub dowolnego mleka,
- 80 g masła lub oleju kokosowego,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- 20-25 g mąki kokosowej,
- 30-35 g mąki migdałowej,
- 50-60 g drobno posiekanych orzechów np. pekan, włoskich lub migdałów,
- 4 jajka,
- 1 jabłko (ok. 180 g po obraniu),
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- skórka z pomarańczy,
- aromat/olejek migdałowy lub pomarańczowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Polewa czekoladowa
- 2 łyżki erytrolu,
- 60 ml wody,
- 50 g kakao,
- 60 ml mascarpone (w wersji bez nabiału może być śmietanka/krem kokosowy),
- aromat rumowy opcjonalnie,
- skórka z pomarańczy na wierzch,
- 1 łyżeczka lub kilka listków żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Zaczynam od zagotowania mleka z masłem. Doprowadzam do wrzenia. Dodaję mak i słodzik. Przykrywam i odstawiam do ostudzenia na 1-2 godziny.
- Dodaję starte na grubych oczkach jabłko, sok i skórkę z cytryny oraz odrobinę proszku do pieczenia i mieszam.
- Dodaję żółtka i łączę z masą makową. Następnie mąkę i bakalie.
- Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do masy makowej i delikatnie łączę.
- Piekę nagrzanym piekarniku w temperaturze 150-150°C ok. 50 minut (najlepiej obserwować). Po ostudzeniu dekoruję polewą czekoladową lub czekoladą.
- Składniki na polewę podgrzewam w garnuszku, gdy osiągną stan lśniącej polewy dodaję rozpuszczoną żelatynę. Energicznie mieszam i odstawiam, aż ostygnie, ale nie stężeje. Polewam ostudzone ciasto.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednym kawałku (24):
- tłuszcz: ok. 280 / 11,6 g
- białko: ok. 146 / 6,1 g
- węglowodany: ok. 60 / 2,5 g
- kalorie ok. 3446 / 143,6 kcal
8 odpowiedzi na “KETO MAKOWIEC JAPOŃSKI NAJPROSTSZY MAKOWIEC”
czy aby na pewno jabłko jest keto ?
W nadmiarze nie jest, a tu mamy niewielką ilość.
Jest to deser, więc też nie zjemy ogromnej ilości 😉
maku nie musimy mielić?.?????.
Mak mielony na sucho dostępny w Lidlu.
Pani Doroto, relacyjny przepis, makowiec pyszny a i polewa super 😁. Słodziłam ksylitolem i dałam łyżkę więcej do masy, nie mogłam się opanować 😊. Forma o średnicy 22cm była idealna. Dziękuję i pozdrawiam, Marta
Super, dziękuję bardzo 😍
na jaką formę to jest przepis?
Forma ok. 25 x 30 cm.