Kategorie
Keto desery Keto wytrawnie

KETO MAKOWIEC JAPOŃSKI NAJPROSTSZY MAKOWIEC

Wyjątkowy makowiec dla całej rodziny. Dobór dodatków według uznania 😉

SKŁADNIKI

Polewa czekoladowa

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

WYKONANIE

  1. Zaczynam od zagotowania mleka z masłem. Doprowadzam do wrzenia. Dodaję mak i słodzik. Przykrywam i odstawiam do ostudzenia na 1-2 godziny.
  2. Dodaję starte na grubych oczkach jabłko, sok i skórkę z cytryny oraz odrobinę proszku do pieczenia i mieszam. 
  3. Dodaję żółtka i łączę z masą makową. Następnie mąkę i bakalie. 
  4. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do masy makowej i delikatnie łączę. 
  5. Piekę nagrzanym piekarniku w temperaturze 150-150°C ok. 50 minut (najlepiej obserwować). Po ostudzeniu dekoruję polewą czekoladową lub czekoladą.
  6. Składniki na polewę podgrzewam w garnuszku, gdy osiągną stan lśniącej polewy dodaję rozpuszczoną żelatynę. Energicznie mieszam i odstawiam, aż ostygnie, ale nie stężeje. Polewam ostudzone ciasto. 

MAKROSKŁADNIKI

w całości / w jednym kawałku (24):

  • tłuszcz: ok. 280 / 11,6 g
  • białko: ok. 146 / 6,1 g
  • węglowodany: ok. 60 / 2,5 g
  • kalorie ok. 3446 / 143,6 kcal

8 odpowiedzi na “KETO MAKOWIEC JAPOŃSKI NAJPROSTSZY MAKOWIEC”

Pani Doroto, relacyjny przepis, makowiec pyszny a i polewa super 😁. Słodziłam ksylitolem i dałam łyżkę więcej do masy, nie mogłam się opanować 😊. Forma o średnicy 22cm była idealna. Dziękuję i pozdrawiam, Marta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *