
🧺 Składniki
- ok. 100 g zmielonych migdałów / mąki migdałowej,
- 20 g maku mielonego na sucho,
- 2-3 łyżki erytrolu (najlepiej w pudrze),
- odrobina aromatu migdałowego,
- 40 g rozpuszczonego masła, masła klarowanego lub oleju kokosowego,
- ok. 3-4 łyżki wrzątku lub gorącego mleka,
- 1,5 łyżki miąższu kokosowego lub masła orzechowego,
Polewa
- 40-50 g śmietanki kokosowej (gęstego mleczka),
- 40-50 g miąższu kokosowego,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- opcjonalnie skórka z cytryny, pomarańczy i/lub aromat migdałowy,
- 1-1,5 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego,
- opcjonalnie 1-2 łyżki erytrolu.
👩🍳 Wykonanie
- W garnku na małym ogniu podgrzewam wszystkie składniki. Sprawdzam konsystencję masy i ewentualnie dodaję 2-3 łyżki wrzątku. Masa ma być stabilna i plastyczna. Odstawiam na 1-2 godziny (w tym czasie masa dodatkowo zgęstnieje).
- Przekładam do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Rozprowadzam równomiernie i wstawiam do zamrażalnika, aż masa zastygnie. Kroję na równe porcje (u mnie 16).
- Batoniki smakują wyśmienicie bez dodatków, jeśli chcemy, żeby było bardziej wykwintnie każdy kawałeczek zanurzam w keto lukrze.
Lukier
- W garnku podgrzewam miąższ kokosowy, mleczko/śmietankę/krem kokosowy, olej kokosowy (lub masło) oraz sok z cytryny. Cały czas na małym ogniu podgrzewam i mieszam. Nie dopuszczam do zagotowania i przypalenia.
- Gdy składniki połączą się, sprawdzam smak i dodaję słodzik. Ewentualnie jeszcze sok z cytryny. Można dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy.
- Lukier stosuję lekko ciepły. Jeśli zastygnie jeszcze w garnuszku, trzeba podgrzać na małym ogniu, wtedy bez problemu ozdobimy desery. Następnie chłodzę w lodówce lub zamrażalniku, aż lukier zastygnie.
⚖️ Makroskładniki
w całości bez lukru/ w jednej porcji 16:
- białko 34 / 2,1 g,
- tłuszcz 103 / 6,4 g,
- węglowodany 11 / 0,7 g,
- kalorie 1121 / 70 kcal.
w całości z lukrem / w jednej porcji 16 :
- białko 35 / 2,2 g,
- tłuszcz 129 / 8,1 g,
- węglowodany 17 / 1,1 g,
- kalorie 1380 / 86 kcal.
🎞️ Zobacz wideo z przepisem
🔎 Zobacz też
- WILGOTNY KETO PIERNIK Z MASĄ KORZENNĄ
- SYCĄCA KETO ZAPIEKANKA Z PATELNI
- RACUCHY SERNIKOWE MINI SERNIKI Z PATELNI
- KETO BAJGLE Z AIR FRYERA
- KETO ROGALE Z MAKIEM
cebula cukinia czosnek jajka jak przygotować keto święta jak upiec keto bułki jak upiec keto chleb keto keto bułki keto chleb keto ciastka keto ciasto keto deser keto deser bez pieczenia keto lody keto obiad keto pieczywo keto poza domem keto proste przepisy keto przepisy keto saganek keto sernik keto z air fryer keto zapiekanka keto zupa keto śniadanie keto święta LCHF mak masło mąka kokosowa mąka migdałowa oliwa podroby proste gotowanie proste keto proste keto przepisy proste przepisy saganek saganek.pl saganek. saganek.pl szybki deser szybkie keto przepisy szybki keto deser twaróg