SKŁADNIKI
- 70 g białek jaj,
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła,
- 100 g tłustego twarogu, serka kanapkowego lub na sernik,
- szczypta soli, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Białka blenduję z twarogiem/serkiem dodaję także łyżkę oliwy, sól, pieprz i ewentualnie przyprawy.
- Ciasto rozsmarowuję na blasze wyłożonej papierem. Piekę przez ok. 15 minut w temperaturze 160°C (trzeba obserwować, żeby ciasto było ścięte, a nie spieczone, bo wtedy nie będzie plastyczne).
- Upieczony placek, lekko ostudzony, ale wciąż ciepły zwijam w rulon i kroję jak tradycyjny makaron.
- Podane składniki wystarczą na jedną solidną porcje dla jednej osoby.
MAKROSKŁADNIKI:
Tłuszcz 29 g, Białko 15 g, Węglowodany 4 g, Kalorie 340 kcal.