SKŁADNIKI
- 200 g (1 opakowanie) serka wiejskiego ziarnistego,
- 4 jajka,
- 20 g rozpuszczonego ostudzonego masła,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- 20 g mąki migdałowej,
- 25 g mąki kokosowej,
- 15 g łupiny babki jajowatej,
- 10 g mąki bambusowej (błonnika bambusowego),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- skórka z połowy cytryny,
- wanilia lub aromat waniliowy / śmietankowy,
- szczypta soli,
- 15-20 truskawek (u mnie 12 dużych mrożonych),
- słodzik w pudrze do posypania ciasta.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki łączę. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układam truskawki (lekko wciskając).
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę (góra-dół) w temp. 170°C przez ok. 15 minut, potem przez 25-30 min. w temp. 150°C (najlepiej obserwować). Po upieczeniu zostawiam w otwartym piekarniku przez kilka minut.
- Posypuję słodzikiem w pudrze.
Makroskładniki w całości:
- białko 55 g,
- tłuszcz 69 g,
- węglowodany 16 g,
- kalorie 935 kcal.