SKŁADNIKI
- 2 jajka,
- 1 łyżka mąki bambusowej (błonnik),
- 2-3 łyżki mąki migdałowej lub łubinowej,
- opcjonalnie ćwierć łyżeczki gumy guar,
- duża szczypta soli,
- ewentualnie ćwierć łyżeczki czosnku granulowanego, świeżo mielony pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto pomysłów na obiad znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Jajka wbijam do głębszego kubka lub miski. Dodaję sypkie składniki i łączę do uzyskania jednolitej masy (podobnej do gęstszego ciasta naleśnikowego).
- W garnku gotuję wodę (ok. 1 l) z dodatkiem soli.
- Do gotującej wody powoli wlewam ciasto (można także nabierać łyżką i zanurzać we wrzątku).
- Jeśli chcemy, żeby kluseczki były bardziej zwarte wystarczy dodać więcej mąki (1-1,5 łyżki migdałowej lub łubinowej) do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Wtedy ciasto nabieramy łyżką/widelcem
i zanurzamy w gotującej wodzie. - Po chwili kluseczki urosną i zrobią się napuszone i pierzaste. Woda musi się cały czas powoli gotować.
- Po około minucie, gdy kluseczki wypłyną na wierzch, wyławiam je za pomocą łyżki cedzakowej.
- Kluseczki możemy zrobić bezpośrednio w gotującym rosole, mleku czy zupie. Wtedy czekamy, aż kluseczki napuszą się i po chwili możemy podawać jako całość.
MAKROSKŁADNIKI w całości:
- białko 20 g
- tłuszcz 26 g
- węglowodany 3 g
- kalorie 324 kcal.