Kategorie
Keto wytrawnie

KETO KLUSKI LANE 

Super proste do zrobienia! Do wykorzystania do rosołu, pomidorowej lub każdej innej zupy, nawet mlecznej 🙂

SKŁADNIKI

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych keto pomysłów na obiad znajdziesz w ebookach:

 

 

 

WYKONANIE 

  1. Jajka wbijam do głębszego kubka lub miski. Dodaję sypkie składniki i łączę do uzyskania jednolitej masy (podobnej do gęstszego ciasta naleśnikowego). 
  2. W garnku gotuję wodę (ok. 1 l) z dodatkiem soli. 
  3. Do gotującej wody powoli wlewam ciasto (można także nabierać łyżką i zanurzać we wrzątku). 
  4. Jeśli chcemy, żeby kluseczki były bardziej zwarte wystarczy dodać więcej mąki (1-1,5 łyżki migdałowej lub łubinowej) do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Wtedy ciasto nabieramy łyżką/widelcem
    i zanurzamy w gotującej wodzie.  
  5. Po chwili kluseczki urosną i zrobią się napuszone i pierzaste. Woda musi się cały czas powoli gotować. 
  6. Po około minucie, gdy kluseczki wypłyną na wierzch, wyławiam je za pomocą łyżki cedzakowej. 
  7. Kluseczki możemy zrobić bezpośrednio w gotującym rosole, mleku czy zupie. Wtedy czekamy, aż kluseczki napuszą się i po chwili możemy podawać jako całość.
MAKROSKŁADNIKI w całości:
  • białko 20 g
  • tłuszcz 26 g
  • węglowodany 3 g
  • kalorie 324 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *