SKŁADNIKI
- 3 jajka,
- 50 g mielonego złocistego siemienia lnianego odtłuszczonego,
- 70 g mąki migdałowej,
- 10 g mąki bambusowej (błonnik bambusowy),
- 3-4 łyżki oliwy plus do posmarowania,
- ok. 70-80 g ciepłej wody,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- zioła i przyprawy.
Więcej prostych przepisów na keto bułki i bochenki znajdziesz w pakiecie:
WYKONANIE
- Do jajek dodaję sypkie składniki, ocet, oliwę, sól i proszek do pieczenia. Mieszam do połączenia. Odstawiam na kilka minut.
- Z ciasta lepię cztery płaskie placki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papier smaruję oliwą). Wierzch placków również natłuszczam oliwą i posypuję dowolnymi przyprawami (u mnie czarnuszka, rozmaryn, płatki chili i gruba sól).
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 10 min. z termoobiegiem w temp. 150ºC, a następnie góra-dół przez 15 min. Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiącą skórkę możemy wydłużyć czas pieczenia o 7-8 minut. Studzę na kratce, nie muszą być całkowicie wystudzone by można było zajadać 😉 .
Makroskładniki w całości / w jednym chlebku (4):
- białko 54 / 13,5 g
- tłuszcz 100 / 25 g
- węglowodany 8,4 / 2,1 g
- kalorie 1190 / 298 kcal.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK