Do zrobienia przez cały rok, z przeróżnymi dodatkami. Z lukrem, bądź czekoladą… Po prostu pycha 🙂
SKŁADNIKI na 6 pączków:
- 250 g serka mascarpone,
- 50 g łupiny (nasienne) babki jajowatej – warto poszukać jasnej, wtedy pączki będą wyglądały bardzo apetycznie*,
- 4 jajka,
- 2-3 łyżki słodziku (można dodać więcej, u mnie wyszły lekko słodkie),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ewentualnie dodatki do smaku wg uznania: esencja z wanilii, cynamon, skórka z pomarańczy, cytryny… bądź inny aromatyczny dodatek
oraz
- do dekoracji słodzik (erytrytol, ksylitol) i cytryna i/lub czekolada.
* jasną łupinę kupuję z firmy Witpak
WYKONANIE
- Jajka lekko ubijam, dodaję mascarpone. Mieszam dokładnie, aż serek połączy się z jajkami. Ewentualnie dodaję esencję z wanilii bądź inny pachnący dodatek. Dodaję proszek do pieczenia, słodzidło i łupinę. Dokładnie łączę składniki. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste.
- Z ciasta formuję 6 kulek. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku, najpierw z termoobiegiem 15-20 min. w temp. 170-180C, a następnie „góra-dół” 15-20 minut w temp. 160-170C (trzeba obserwować, żeby pączki nie przypiekły się za bardzo).
Gdy pączki lekko ostygną polewam lukrem zrobionym z erytrytolu/ksylitolu bądź polewą czekoladową.
Lukier z erytrytolu/ksylitolu:
3-4 łyżki słodzidła mielę na puder (można użyć blendera), dodaję sok z cytryny i mieszam, gdy zbyt gęste dodaję sok bądź ciepłą wodę.
Polewa czekoladowa:
70g gorzkiej czekolady, 3 łyżki masła umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzątkiem (cały czas na małym ogniu). Mieszać delikatnie do uzyskania gładkiej polewy.
Smacznego Tłustego Czwartku 😉
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (6)
- białko 37,3 / 6,2 g
- tłuszcz 122 / 20,3 g
- węglowodany 14,5 / 2,4 g
- kalorie 1305 /218 kcal