
Wilgotny, puszysty, cudownie korzenny i z kremową warstwą, która sprawia, że trudno poprzestać na jednym kawałku.
Co najlepsze? Całość przygotujesz błyskawicznie i bez grama mąki pszennej czy cukru.
Użyłam mąki łubinowej, gęstego jogurtu i prostych składników, które pewnie masz już w domu.
To świetna opcja na świąteczne słodkości, ale równie dobrze sprawdzi się jako zdrowy deser do kawy w środku tygodnia.
Makro jest bardzo przyjazne – w jednej porcji mamy ok. 2 g węgli netto, więc spokojnie mieści się nawet w restrykcyjnym keto.
🧺 Składniki
Ciasto
- 3 jajka,
- 120 g naturalnego gęstego jogurtu greckiego,
- 70 g mąki łubinowej,
- 1,5 łyżki przyprawy piernikowej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- wanilia / aromat waniliowy / słodzik z wanilią lub karmelowy,
- 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Masa
- 200 g serka kanapkowego naturalnego,
- 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego,
- 2-3 łyżki naturalnego jogurtu greckiego,
- 3-4 łyżki słodziku w pudrze lub kilka kropel stewii w płynie,
- ćwierć łyżeczki przyprawy piernikowej,
- odrobina aromatu rumowego,
- szczypta soli.
- 1,5 łyżki konfitury bez cukru.
👩🍳 Wykonanie
- Przygotowanie składników. Zanim zacznę mieszać ciasto, wyjmuję z lodówki jajka i jogurt. To ważne, by miały podobną temperaturę, wtedy masa będzie bardziej jednolita, a ciasto pięknie urośnie.
- Łączenie składników. Do większej misy przekładam jogurt grecki, wbijam jajka, dodaję oliwę, mąkę łubinową, słodzik, aromat, przyprawę, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszam – masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli wydaje się zbyt gęsta, można dodać odrobinę jogurtu, a jeśli zbyt rzadka – dosypać nieco mąki.
- Forma i przygotowanie do pieczenia. Ciasto przelewam do okrągłej formy o średnicy 20 cm (może być silikonowa).
- Pieczenie. Ciasto wstawiam do air fryera lub piekarnika nagrzanego do 160°C (grzanie góra-dół) i piekę przez około 20 minut. Warto zrobić test patyczka – jeśli po wbiciu w środek wychodzi suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto przekładam na talerz, żeby ostygło.
- Przygotowanie masy. Serek kanapkowy miksuję z jogurtem, masłem orzechowym lub migdałowym. Dodaję słodzik, przyprawę do piernika i ewentualnie aromat rumowy. Miksuję na najwyższych obrotach do napuszenia.
- Wykończenie. Z ostudzonego ciasta odkrawam wierzch i odkładam na bok. Pozostałą część ciasta smaruję konfiturą bez cukru (np. malinową lub śliwkową). Przekładam krem z serka i rozprowadzam równomiernie. Wierzch ciasta pozypuję startym ciastem (tym, które wcześniej odkroiłam z wierzchu). Można dodatkować posypać odrobiną startej gorzkiej czekolady i udekorować kilkoma owocami liofilizowanymi (np. żurawiną).
- Wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc. Ale po godzinie już można kroić.
⚖️ Makroskładniki
| Całość | 1 porcja (1/12) | |
|---|---|---|
| Białko | 75 g | 6,2 g |
| Tłuszcz | 122 g | 10 g |
| Węglowodany netto | 28 g | 2,4 g |
| Kalorie | 1506 kcal | 126 kcal |
🎞️ Zobacz wideo z przepisem
🔎 Zobacz też
- WILGOTNY KETO PIERNIK Z MASĄ KORZENNĄ
- SYCĄCA KETO ZAPIEKANKA Z PATELNI
- RACUCHY SERNIKOWE MINI SERNIKI Z PATELNI
- KETO BAJGLE Z AIR FRYERA
- KETO ROGALE Z MAKIEM
cebula cukinia czosnek jajka jak przygotować keto święta jak upiec keto bułki jak upiec keto chleb keto keto bułki keto chleb keto ciastka keto ciasto keto deser keto deser bez pieczenia keto lody keto obiad keto pieczywo keto poza domem keto proste przepisy keto przepisy keto saganek keto sernik keto z air fryer keto zapiekanka keto zupa keto śniadanie keto święta LCHF mak masło mąka kokosowa mąka migdałowa oliwa podroby proste gotowanie proste keto proste keto przepisy proste przepisy saganek saganek.pl saganek. saganek.pl szybki deser szybkie keto przepisy szybki keto deser twaróg