Kategorie
Keto wytrawnie

WĄTRÓBKA W PYSZNYM SOSIE CHRZANOWYM 

Smaczny i niezwykle sycący gulasz wątrobowy. Rozwiązanie dla całej rodziny, oczywiście dodatki według uznania 😉

SKŁADNIKI

  • 600 g wątróbki drobiowej,
  • 1 nieduży por,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • ok. 250 ml wywaru mięsnego lub rosołu,
  • 200-250 g kwaśnej śmietany,
  • 2-3 łyżki chrzanu,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki smalcu gęsiego,
  • odrobina skórki i soku z cytryny,
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • natka pietruszki i/lub szczypiorek.

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w tym ebooku:

WYKONANIE

  1. Na patelni rozpuszczam masło i jedną łyżkę smalcu. Dodaję plastry pora i posiekany czosnek, gdy lekko zrumienią się dodaję wywar lub rosół. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem przez kilka minut.
  2. Następnie dodaję śmietanę i chrzan i mieszam. Zostawiam na małym ogniu.
  3. Na odrębnej patelni podgrzewam łyżkę smalcu i smażę wątróbkę. Gdy tylko straci różowy kolor kawałki wątróbki przekładam do pierwszej patelni z sosem (wątróbkę możemy mocniej zrumienić, według uznania).
  4. Całość duszę pod przykryciem kilka minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję odrobinę soku i skórki z cytryny. Posypuję natką i szczypiorkiem i możemy podawać.  
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (4):
  • białko 136 / 34 g,
  • tłuszcz 120 / 30 g,
  • węglowodany 19 / 4,8 g,
  • kalorie 1706 / 427 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *