SKŁADNIKI NA CIASTO
- 2 jajka,
- 100 g miękkiego smalcu / oleju kokosowego / masła,
- 20 g mąki łubinowej,
- 50 g mąki migdałowej,
- 20 g złotego mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego,
- 10 g mąki bambusowej,
- 30 g słodziku,
- szczypta soli.
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
- 800-900 g tłustego twarogu sernikowego,
- 120 g miękkiego masła,
- 5 łyżek słodziku w pudrze,
- wanilia lub aromat waniliowy/śmietankowy,
- 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml wody,
- opcjonalnie sok z cytryny
oraz
- 3-4 łyżki kwaśnej konfitury bez cukru (np. porzeczkowa lub malinowa)
POLEWA
- 120 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady,
- 2-3 łyżki mascarpone.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i miksuję do połączenia. Dzielę na dwie części. Każdą umieszczam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowuję/rozcieram na płaski placek o mniej więcej równych bokach. Każdy placek piekę piekę góra-dół w temp. 150-160°C przez ok. 20 minut (najlepiej obserwować).
- Składniki na masę miksuję. Wstawiam do lodówki, żeby masa zaczęła tężeć.
- Następnie 1/3 porcji masy przekładam ostudzone już placki. Na wierzch kładę pozostałą masę. Na środku wzdłuż układam konfiturę (lub świeże owoce).
- Ciasto kroję na trzy równe części, tak żeby część z konfiturą była po środku (najlepiej składanie ciasta zrobić na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej). Ciasto składamy do środka chwytając za boki, żeby uzyskać trójkątne ciasto. Zawijam w papier lub folię, na której było składane i wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
- Dekoruję rozpuszczoną czekoladą połączoną z mascarpone. Kroję po całkowitym zastygnięciu polewy.