Kategorie
Keto wytrawnie

KETO ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI JAK TRADYCYJNA NA BUŁCE

Dziś pomysł na wykorzystanie resztek wędlin czy sera 😉Zapiekanka na puszystym spodzie. Bardzo prosta i szybka do zrobienia. Można przygotować wcześniej, a potem tylko podgrzać i cieszyć się bardzo pożywnym obiadem czy kolacją 💗

SKŁADNIKI

SKŁADNIKI NA FARSZ

  • 500 g pieczarek,
  • pół cebuli,
  • kawałek kiełbasy,
  • dowolna wędlina (boczek, salami, szynka),
  • 1-2 łyżki masła,
  • 300 g startego żółtego sera,
  • przyprawy, sól

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w tym ebooku:

WYKONANIE

  1. Na patelni podgrzewam masło dodaję pokrojoną wędlinę (salami, szynka, boczek wędzony) oraz kiełbasę. Po chwili także pokrojoną cebulę. Gdy się zrumienią dodaję pokrojone pieczarki. Smażę, aż odparują. Zostawiam na patelni.
  2. W tym czasie przygotuję ciasto. Do śmietany dodaję, oliwę, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz przyprawy (u mnie czosnek granulowany oraz zioła). Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję garścią startego żółtego sera i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę “góra-dół” w temp. 160ºC przez ok. 20-30 minut (najlepiej obserwować, ciasto ma być lekko zrumienione).
  3. Przykrywam farszem z patelni, obficie posypuję żółtym serem i jeszcze wstawiam do piekarnika na 5-10 minut, żeby ser był ciągnący i złocisty.
  4. Kroję na kawałki i podaję z ulubionym sosem.
Makroskładniki w całości:
  • białko 174 g,
  • tłuszcz 233 g,
  • węglowodany 33 g,
  • kalorie 2927 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *