Pomysłów na keto pieczywo nigdy za dużo 😉 Dziś z udziałem białek, które pozostały po przygotowaniu m.in. tatara. A jeśli chcesz przygotować ten chlebek i nie masz pomysłu co z żółtkami koniecznie przygotuj ten deser >>> kogel mogel 😍
SKŁADNIKI
- 5-6 białek jaj (ok. 200 g),
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie),
- 30 g mąki łubinowej,
- 15 g jasnej łuski babki jajowatej,
- 10 g mąki bambusowej (błonnika),
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ćwierć łyżeczki soli,
- opcjonalnie zioła i/lub przyprawy (czarnuszka, kminek, mak).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych przepisów na keto bułki i bochenki znajdziesz w pakiecie:
WYKONANIE
- Białka (w sumie 7-8 sztuk) ubijam na sztywną pianę. Następnie wciąż ubijając dodaję kolejno żółtka, oliwę i ocet. Na koniec sypkie składniki i delikatnie łączę.
- Podłużną formę wykładam papierem do pieczenia, smaruję oliwą i wypełniam ciastem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę góra-dół w temp. 170°C przez ok. 30-40 minut (najlepiej obserwowaći sprawdzić patyczkiem).
- Studzę na kratce i kroję po całkowitym ostudzeniu.
Makroskładniki w całości / w jednej kromce (16):
- białko 48 / 3 g,
- tłuszcz 32 / 2 g,
- węglowodany 5 / 0,3 g,
- kalorie 576 / 36 kcal.