SKŁADNIKI
-
- 350 g mąki orkiszowej jasnej,
- 120 g mąki żytniej (lub owsianej)*,
- opcjonalnie część mąki żytniej/owsianej możemy zastąpić 30 g drobnych płatków owsianych*,
- 18 g świeżych drożdży,
- 300-320 ml letniej wody,
- 100 g marchewki startej na drobnych oczkach,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki miodu,
- 1 łyżeczka soli,
- czarnuszka lub/i sezam (opcjonalnie).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych i sprawdzonych przepisów na tradycyjne domowe pieczywo znajdziesz w eBooku
WYKONANIE
- Do miski wsypuję mąkę orkiszową. W mącę robię wgłębienie, w którym umieszczam odrobinę miodu lub cukru, dodaję pokruszone drożdże i letnią wodę. Mieszam, żeby drożdże rozpuściły się w wodzie z niedużą ilością otaczającej mąki. Odstawiam na ok. 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Gdy zobaczymy, że pojawiły się bąbelki to znak, że drożdże są gotowe do działania.
- Dodaję mąkę żytnią lub owsianą, sól, startą marchew oraz oliwę z oliwek.
- Za pomocą łyżki lub miksera wyrabiam ciasto aż stanie się gładkie i ciągnące). Przykryte ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (do podwojenia objętości).
- Następnie ciasto krótko mieszam, żeby odgazować i ponownie pobudzić do rośnięcia.
- Porcje ciasta nabieram łyżką i układam na blaszce wyłożonej papierem nadając im okrągły bułkowy kształt. Wstawiam do ZIMNEGO PIEKARNIKA i początkowo piekę z termoobiegiem w temp. 200ºC przez ok. 20 minut, po tym czasie piekę góra-dół w temp. 180ºC przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzę na kratce.