Kategorie
Domowe pieczywo

ORKISZOWE BUŁKI Z MARCHEWKĄ

Tradycyjne bułeczki, które na stałe zagościły w naszym domu i już od ponad 10 lat cieszą podniebienia mojej rodziny 💕 Prosty i niezawodny pomysł na domowe bułeczki.

SKŁADNIKI

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych i sprawdzonych przepisów na tradycyjne domowe pieczywo znajdziesz w eBooku

 

WYKONANIE

  1. Do miski wsypuję mąkę orkiszową. W mącę robię wgłębienie, w którym umieszczam odrobinę miodu lub cukru, dodaję pokruszone drożdże i letnią wodę. Mieszam, żeby drożdże rozpuściły się w wodzie z niedużą ilością otaczającej mąki. Odstawiam na ok. 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Gdy zobaczymy, że pojawiły się bąbelki to znak, że drożdże są gotowe do działania. 
  2. Dodaję mąkę żytnią lub owsianą, sól, startą marchew oraz oliwę z oliwek.
  3. Za pomocą łyżki lub miksera wyrabiam ciasto aż stanie się gładkie i ciągnące). Przykryte ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (do podwojenia objętości).
  4. Następnie ciasto krótko mieszam, żeby odgazować i ponownie pobudzić do rośnięcia.
  5. Porcje ciasta nabieram łyżką i układam na blaszce wyłożonej papierem nadając im okrągły bułkowy kształt. Wstawiam do ZIMNEGO PIEKARNIKA i początkowo piekę z termoobiegiem w temp. 200ºC przez ok. 20 minut, po tym czasie piekę góra-dół w temp. 180ºC przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzę na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *