Kategorie
Keto desery

CYTRYNOWY SERNIK LOW CARB

CYTRYNOWY SERNIK LOW CARB
Składniki:

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Na początek przygotowuję tortownicę o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 180°C.

Jajka rozbijam, oddzielam żółtka od białek. Twaróg łączę z masłem. Żółtka po kolei dodaję do twarogu i mieszam robotem. Dodaję mąkę, sok i skórkę z cytryny. Ubijam białka na sztywną pianę, na koniec stopniowo dodaję ksylitol. Ubitą pianę dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam.

Masę przekładam do tortownicy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 170-180°C ok. 30 minut, następnie przez 20 minut w temp. 140-130°C. Wierzch ciasta musi być zrumieniony. Nie zrażaj się, jeśli sernik opadnie, taka jego uroda

Po upieczeniu daję mu odpocząć jakieś 15 minut w wyłączonym, ale uchylonym piekarniku.

Można polać polewą z gorzkiej czekolady.

 

Makroskładniki w całości / w jednej porcji (16): 
  • białko 192 / 12 g
  • tłuszcz 216 / 13,5 g
  • węglowodany 42 / 2,6 g,
  • kalorie 2877 / 180 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *