CYTRYNOWY SERNIK LOW CARB

Składniki:
- 1kg tłustego sera 3 razy mielonego (może być z wiaderka),
- 5 jajek
- 100g miękkiego masła,
- 2 łyżki słodzidła (u mnie ksylitol),
- 2 łyżki mąki kokosowej
- sok z połowy cytryny,
- skórka starta z jednej cytryny.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Na początek przygotowuję tortownicę o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 180°C.
Jajka rozbijam, oddzielam żółtka od białek. Twaróg łączę z masłem. Żółtka po kolei dodaję do twarogu i mieszam robotem. Dodaję mąkę, sok i skórkę z cytryny. Ubijam białka na sztywną pianę, na koniec stopniowo dodaję ksylitol. Ubitą pianę dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam.
Masę przekładam do tortownicy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 170-180°C ok. 30 minut, następnie przez 20 minut w temp. 140-130°C. Wierzch ciasta musi być zrumieniony. Nie zrażaj się, jeśli sernik opadnie, taka jego uroda
Po upieczeniu daję mu odpocząć jakieś 15 minut w wyłączonym, ale uchylonym piekarniku.
Można polać polewą z gorzkiej czekolady.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (16):
- białko 192 / 12 g
- tłuszcz 216 / 13,5 g
- węglowodany 42 / 2,6 g,
- kalorie 2877 / 180 kcal.