Składniki:
- 400g piersi z kurczaka lub indyka,
- 1 por (bez ciemnej zielonej części),
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 2-3 łyżki oleju kokosowego,
- 400ml mleka kokosowego,
- 1 szklanka bulionu,
- 100g brązowego ryżu (ostatecznie może być zwykły),
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2-3cm imbiru,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżka masła (opcjonalnie),
- solidna garść natki pietruszki,
- świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Dzień lub co najmniej 2-3 godziny wcześniej kroję mięso w paski, posypuję solą i mielonym imbirem. Odstawiam do lodówki. Po upływie tego czasu rozgrzewam na patelni tłuszcz. Wrzucam pokrojony czosnek i imbir. Lekko podsmażam. Następnie posiekany por i seler. Chwilę smażę.
Dodaję mięso. Mieszam. Następnie bulion i mleko kokosowe, łączę z pozostałymi składnikami. Mocno podgrzewam.
Po chwili dorzucam opłukany ryż. Przykrywam i duszę ok. 10-15 minut. Na koniec doprawiam przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!!