PROSTE I TANIE MASŁO KLAROWANE
Składniki:
- 600g masła lub więcej
Wykonanie:
Masło rozpuszczam w garnku na średnim ogniu, gdy rozpuści się ponad połowa, zmniejszam ogień i obserwuję, żeby nie doprowadzić do przypalenia.
Utrzymuję cały czas tę samą temperaturę.
Wierzch masła zacznie pokrywać pianka, która wytrąca się na skutek podgrzewania. Trwa to w zależności od ilości masła od 10 do 20 minut.
Masła w trakcie podgrzewania nie mieszam. Zbieram jedynie powstałą pianę (jest to ścięte białko mleka m. in. kazeina) za pomocą łyżki lub małej łyżki do sosu.
Na koniec ostrożnie przelewam przez gęste sito, dodatkowo osłonięte gazą. Jeśli na powierzchni masła pojawi się jeszcze pianka, spokojnie powinna odparować.
Dlatego naczynie, najlepiej słoik bądź naczynie kamionkowe zostawiam odkryte dopóki masło nie wystygnie.