KETO JAGODZIANKI
Bazą do jagodzianek jest ciasto na keto pączki.
Składniki na 6-7 bułeczek:
- 250 g serka mascarpone
- 50 g łupiny (nasienne) babki jajowatej – warto poszukać jasnej, wtedy bułki będą wyglądały bardzo apetycznie*,
- 4 jajka
- 2 łyżki słodzidła (można dodać więcej, u mnie wyszły lekko słodkie),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ewentualnie dodatki do smaku wg uznania: esencja z wanilii, skórka z pomarańczy, cytryny… bądź inny aromatyczny dodatek
-
oraz do dekoracji słodzidło (erytrytol, ksylitol) i cytryna i/lub czekolada.
* jasną łupinę kupuję z firmy Witpak - Uwaga!! Podczas stosowania składników zawierających babkę jajowatą bardzo ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów.
Wykonanie:
Krok 1:
Jajka miksuję z mascarpone. Ewentualnie dodaję esencję z wanilii bądź inny pachnący dodatek. Dodaję proszek do pieczenia, słodzidło i łupinę. Dokładnie łączę składniki. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste.
krok 2:
Z ciasta formuję 6-7 kulek, w każdej robię wgłębienie i umieszczam łyżeczkę (może nawet uda się czubatą) jagód. Zaklejam i formuję kulkę. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
krok 3:
Piekę w nagrzanym piekarniku, najpierw z termoobiegiem 15-20 min. w temp. 170-180°C, a następnie „góra-dół” 15-20 minut w temp. 160-170°C (trzeba obserwować, żeby pączki nie przypiekły się za bardzo). Studzę na kratce. Bułki posypuję zmielonym na puder ksylitolem. Można także polać lukrem z ksylitolu lub erytrytolu.
Lukier z erytrytolu/ksylitolu:
3-4 łyżki słodzidła mielę na puder (można użyć blendera), dodaję sok z cytryny i mieszam, gdy zbyt gęste dodaję sok bądź ciepłą wodę.
Makroskładniki w jednej bułce (jeśli zrobisz 7 sztuk):
- tłuszcz: ok. 17,4g
- białko: ok. 5,3g
- węglowodany: ok. 2,1g
- błonnik: ok. 6,1
- kcal ok. 186