Kategorie
Keto desery Keto pieczywo

KETO JAGODZIANKI

KETO JAGODZIANKI

Bazą do jagodzianek jest ciasto na keto pączki.

Składniki na 6-7 bułeczek: 
Wykonanie:
Krok 1:

Jajka miksuję z mascarpone. Ewentualnie dodaję esencję z wanilii bądź inny pachnący dodatek. Dodaję proszek do pieczenia, słodzidło i łupinę. Dokładnie łączę składniki. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste.

krok 2:
Z ciasta formuję 6-7 kulek, w każdej robię wgłębienie i umieszczam łyżeczkę (może nawet uda się czubatą) jagód. Zaklejam i formuję kulkę. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
krok 3:
Piekę w nagrzanym piekarniku, najpierw z termoobiegiem 15-20 min. w temp. 170-180°C, a następnie „góra-dół” 15-20 minut w temp. 160-170°C (trzeba obserwować, żeby pączki nie przypiekły się za bardzo). Studzę na kratce. Bułki posypuję zmielonym na puder ksylitolem. Można także polać lukrem z ksylitolu lub erytrytolu.
Lukier z erytrytolu/ksylitolu:

3-4 łyżki słodzidła mielę na puder (można użyć blendera), dodaję sok z cytryny i mieszam, gdy zbyt gęste dodaję sok bądź ciepłą wodę.

Makroskładniki w jednej bułce (jeśli zrobisz 7 sztuk):
  • tłuszcz: ok. 17,4g
  • białko: ok. 5,3g
  • węglowodany:  ok. 2,1g
  • błonnik: ok. 6,1
  • kcal ok. 186

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *