Kategorie
Desery Keto desery

BEZGLUTENOWY PIERNIK Z CUKINIĄ LOW CARB

BEZGLUTENOWY PIERNIK Z CUKINIĄ LOW CARB

SKŁADNIKI:

  • 150g mąki z konopi,
  • 100g mąki gryczanej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 8 – 9 łyżek oleju,
  • 60 g ksylitolu lub dowolnego słodzidła,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżka octu,
  • 250 g startej na dużych oczkach, obranej cukinii,

Polewa: 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej z solidną łyżką masła

WYKONANIE:

  1. Wszystkie suche składniki łączę ze sobą. Jajka lekko ubijam z olejem i octem.
  2. Następnie łącze mokre, suche składniki oraz cukinię i dokładnie mieszam.
  3. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica 24cm). Piekę w nagrzanym do 170-180°C piekarniku przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
  4. Wystudzone ciasto polewam roztopioną czekoladą. Można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami i migdałami.

Smacznego!

Z ciasta wychodzi ok. 15 porcji. Makro w jednym kawałku tj. ok. 47g:

  • tłuszcze: ok. 9,3g
  • białka: ok. 6,1g
  • węglowodany:  ok. 7,5g
  • kcal ok. 138

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *