BEZGLUTENOWY PIERNIK Z CUKINIĄ LOW CARB
SKŁADNIKI:
- 150g mąki z konopi,
- 100g mąki gryczanej,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki sody,
- 1 łyżka przyprawy do piernika,
- 8 – 9 łyżek oleju,
- 60 g ksylitolu lub dowolnego słodzidła,
- 2 duże jajka,
- 1 łyżka octu,
- 250 g startej na dużych oczkach, obranej cukinii,
Polewa: 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej z solidną łyżką masła
WYKONANIE:
- Wszystkie suche składniki łączę ze sobą. Jajka lekko ubijam z olejem i octem.
- Następnie łącze mokre, suche składniki oraz cukinię i dokładnie mieszam.
- Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica 24cm). Piekę w nagrzanym do 170-180°C piekarniku przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
- Wystudzone ciasto polewam roztopioną czekoladą. Można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami i migdałami.
Smacznego!
Z ciasta wychodzi ok. 15 porcji. Makro w jednym kawałku tj. ok. 47g:
- tłuszcze: ok. 9,3g
- białka: ok. 6,1g
- węglowodany: ok. 7,5g
- kcal ok. 138