Składniki:
- 8 wiejskich jajek,
- 6 łyżek wody,
- 30g mąki kokosowej,
- 110g łupiny babki jajowatej*,
- 200g roztopionego, ostudzonego masła (u mnie klarowane),
- 1,5 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli (najlepiej kłodawskiej),
- czarnuszka, kminek, koper włoski (opcjonalnie).
Wykonanie:
Jajka ubijam przez kilka minut, dodaję wodę i roztopione masło. Następnie dosypuję wszystkie suche składniki. Mieszam dokładnie i odstawiam na kilka minut. Przekładam do foremki (u mnie keksówka 15×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 180C piekarniku przez 35-45 minut (chlebek musi być rumiany). Po wyjęciu z piekarnika czekam, aż chleb wchłonie wytopiony w trakcie pieczenia tłuszczyk. Smacznego!
Makro w całości chleba:
- tłuszcze: ok. 222g
- białka: ok. 59g
- węglowodany: ok. 6g
- kcal ok. 2258
Makro w jednej kromce (chleb można podzielić na ok. 20 średniej grubości kromek):
- tłuszcze: ok. 11,1g
- białka: ok. 3g
- węglowodany: ok. 0,3g
- kcal ok. 112,9