SKŁADNIKI na ciasto biszkoptowe:
- 6 jajek,
- 40-60g mąki kokosowej*,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka i sok cytryny,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1-2 łyżki erytrolu.
* na początek lepiej wsypać mniej mąki i sprawdzić jaka będzie konsystencja ciasta (musi być taka jak gęsta śmietana), ewentualnie dosypać mąkę lub dodać odrobinę wody. Jeśli robię biszkopt kakaowy również dodaję mniej mąki.
WYKONANIE
Jajka ubijam przez kilka minut, ewentualnie dodaję słodziło. Następnie rozpuszczony tłuszcz. Na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam do tortownicy (24cm średnicy) i piekę w nagrzanym do 180C piekarniku przez 25-30 minut.
MASA truskawkowa
- 300 g miękkiego masła,
- 4 żółtka,
- 2-3 łyżki erytrolu w postaci pudru (można uzyskać mieląc lub blendując),
- 300 g dojrzałych truskawek,
WYKONANIE
Masło ucieram mikserem. Gdy lekko się napuszy dodaję po jednym żółtku (z jajek wyszorowanych i polanych wrzątkiem) i stopniowo ksylitol, cały czas miksując, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodaję pokrojone lub zblendowane truskawki. Blaty tortu obficie nasączam wodą z sokiem z cytryny. Przekładam masą truskawkową. Dekoruję truskawkami. Smacznego!
Tort można podzielić na ok. 14 porcji. Makroskładniki w jednym kawałku ok. 82g:
- tłuszcze: ok. 23,6g
- białka: ok. 4,4g
- węglowodany: ok. 6,9g
- kcal ok. 248,8