Kategorie
Keto desery Keto pieczywo Keto wytrawnie

CZEKOLADOWE KETO KOSTKI Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI na 30 porcji:

  • 6 jajek,
  • 60g rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego,
  • 20g mąki kokosowej*,
  • 10g mąki z konopi,
  • 20g kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1-2 łyżki słodzidła (opcjonalnie),
  • 30 truskawek plus do przystrojenia.

* na początek lepiej wsypać mniej mąki i sprawdzić jaka będzie konsystencja ciasta po dodaniu kakao (musi być taka jak gęsta śmietana), ewentualnie dosypać mąkę lub dodać odrobinę wody.

Polewa czekoladowa:

40 g gorzkiej czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej z solidną łyżką masła na koniec dodałam jeszcze łyżkę tahini (można pominąć). 

WYKONANIE:

Jajka lekko ubijam, ewentualnie dodaję słodziło. Następnie rozpuszczony tłuszcz. Na koniec mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układam truskawki i piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 25-30 minut. Gdy lekko przestygnie, kroję na kawałki tak, żeby w każdym była po środku owoc. Polewam czekoladą i ewentualnie ozdabiam pokrojonymi truskawkami. Przechowuję w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *