SKŁADNIKI na 30 porcji:
- 6 jajek,
- 60g rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego,
- 20g mąki kokosowej*,
- 10g mąki z konopi,
- 20g kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1-2 łyżki słodzidła (opcjonalnie),
- 30 truskawek plus do przystrojenia.
* na początek lepiej wsypać mniej mąki i sprawdzić jaka będzie konsystencja ciasta po dodaniu kakao (musi być taka jak gęsta śmietana), ewentualnie dosypać mąkę lub dodać odrobinę wody.
Polewa czekoladowa:
40 g gorzkiej czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej z solidną łyżką masła na koniec dodałam jeszcze łyżkę tahini (można pominąć).
WYKONANIE:
Jajka lekko ubijam, ewentualnie dodaję słodziło. Następnie rozpuszczony tłuszcz. Na koniec mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układam truskawki i piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 25-30 minut. Gdy lekko przestygnie, kroję na kawałki tak, żeby w każdym była po środku owoc. Polewam czekoladą i ewentualnie ozdabiam pokrojonymi truskawkami. Przechowuję w lodówce. Smacznego!