SKŁADNIKI na 3 słoiki po ok. 150g:
- 300g truskawek,
- 300g rabarbaru,
- szczypta soli kłodawskiej.
WYKONANIE:
Umyte owoce osuszam na sicie, z truskawek usuwam szypułki, a rabarbar kroję w kostkę. Większe truskawki można pokroić na mniejsze kawałki.
Owoce umieszczam w garnku, dolewam odrobinę wody. Posypuję solą. Podgrzewam na średnim ogniu, cały czas mieszając, gdy owoce zaczną się rozpadać zmniejszam płomień i mieszam, żeby nie dopuścić do przypalenia. Cały proces nie trwa nie dłużej niż 30-40 minut. Nie polecam dłuższego gotowania, bo im dłużej podgrzewamy czy dusimy owoce tym większa utrata witamin.
Gorącą konfiturę przelewam do wyparzonych słoików, które dobrze dokręcam i ustawiam od góry dnem, aż wystygną.
Smacznego!