SKŁADNIKI
- ok. 500 g wątróbki drobiowej,
- 1 por,
- 1 nieduże jabłko,
- 1-2 posiekane ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki smalcu gęsiego,
- odrobina ciepłej wody,
- opcjonalnie 2-3 łyżki śmietany lub śmietanki kokosowej,
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
- odrobina ostrej papryki,
- garść natki pietruszki,
- odrobina skórki i soku z cytryny,
- sól, świeżo mielony pieprz,
- 1 łyżka masła.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam smalec. Dodaję pokrojony por, mieszam i smażę na średnim ogniu. Gdy tylko zmięknie dodaję pokrojone jabłko oraz czosnek. Mieszam.
- Dodaję odrobinę wody. Przykrywam i duszę przez kilka minut.
- Następnie dodaję śmietankę. I mieszam dokładnie.
- Do gorącego sosu jabłkowo-porowego dodaję wątróbkę pokrojoną w cienkie paski. Mieszam i smażę na średnim ogniu, aż wątróbka straci krwistą barwę.
- Dodaję przyprawy, sok i skórkę z cytryny. Zmniejszam ogień i jeszcze prze kilka minut duszę.
- Na koniec posypuję natką pietruszki.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji (4):
- białko 100 / 25 g,
- tłuszcz 94 / 23,5 g,
- węglowodany 27 / 6,8 g,
- kalorie 1366 / 342 kcal.